Verwilderde katten Texel naar opvang Munnekezijl: 'Het kan jaren duren voor een dier een lieve kat is'

Verwilderde katten vormen al jaren een bedreiging voor broedvogels en andere beschermde dieren op Texel. Dinsdag is begonnen met het wegvangen van de katten, nadat vrijdag en zaterdag 450 huiskatten werden gechipt. Die katten gaan naar een opvang in Munnekezijl.

FOTO ANP/SANDER KONING

FOTO ANP/SANDER KONING .

Heel veel tijd en dus geld is er nodig om van een verwilderde kat een aangename huisgenoot te maken en vaak lukt dat ook niet. Daarom is kattenopvang Bastet in Munnekezijl een van de weinige centra die de verwilderde katten opvangt die Staatsbosbeheer in samenwerking met de Stichting Zwerfkatten vangt bij Natura2000-gebieden op Texel.

Dit eiland kampt al jaren met een populatie verwilderde huiskatten. Die vormen een bedreiging voor de vogels, reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren als de noordse woelmuis. Met name vogels die op de grond broeden, zoals de wulp en de tapuit, lopen het risico dat ze hun jongen niet groot krijgen en ook zelf eindigen in de kaken van een verwilderde kat, aldus boswachter Anna Sprenkeling van Staatsbosbeheer. Zij schat dat er ongeveer tweehonderd verwilderde katten rondscharrelen.

 

De eilanders mochten vrijdag en zaterdag hun huiskat kosteloos laten chippen. Zo’n 450 mensen hebben die gelegenheid aangegrepen omdat ze niet willen dat hun Poekie per ongeluk wordt aangezien voor een verwilderde kat, pardoes wordt ingerekend en naar elders gebracht. Tamme katten zonder chip blijven een tijdje op Texel en kunnen alsnog door hun baasjes worden afgehaald.

'We gaan door zolang het nodig is'

Dinsdag is begonnen de andere katten te vangen. Niet alleen bij natuurgebieden, maar ook bij boerderijen. De katten daar laten zich evenmin gemakkelijk pakken en worden in overleg met de boer ter plekke gesteriliseerd, ontwormd, gechipt en weer vrijgelaten. ,,Katten die gecastreerd of gesteriliseerd zijn, zijn minder geneigd ver weg te gaan en vormen dus een minder groot gevaar voor in de natuur’’, aldus Sprenkeling. ,,Zij worden weer losgelaten omdat de boer behoefte heeft aan muizenvangers.’’

Er zijn afspraken met de Stichting Zwerfkat om nieuwe muizenvangers te leveren als de katten op de boerderij uit de tijd zijn. ,,Zwerfkatten van elders kunnen daar dan weer heen’’, aldus de boswachter die denkt nog wel tot het voorjaar nodig te hebben om de verwilderde katten weg te vangen. ,,We gaan door zolang het nodig is.’’ Het project wordt mede gefinancierd door Dierenlot, Nationaal Park Duinen van Texel, de gemeente Texel en de provincie Noord-Holland.

 

Verwilderde katten gaan naar kattenopvang Bastet in Munnekezijl. De opvang is een van de weinige die deze dieren accepteert omdat ze doorgaans pas na lange tijd kunnen worden geplaatst. ,,Het kan jaren duren voor het een lieve kat wordt. Als dat al gebeurt’’, aldus Kelly Sikkema, een van de drie vrijwilligsters in het centrum dat ook werkt met mensen met een beperking.

Geduchte muizenvangers

Een deel van de katten is zozeer verwilderd dat ze er hun dagen zullen slijten, net als de dieren niet zindelijk zijn of iets anders mankeren wat ze ongeschikt maakt als huisdier. Verwilderde katten zijn gewild als boerderijkat omdat het geduchte muizenvangers zijn. ,,Ze zijn gewend zelf hun kostje bij elkaar te scharrelen’’, verklaart Sikkema.

De opvang zelf is geen probleem. ,,Als wij in het binnenverblijf aan het werk zijn, gaan de verwilderde katten altijd naar buiten, naar de twee buitenrennen van veertig à vijftig vierkante meter. De huiskatten zijn aan mensen gewend en blijven gewoon zitten. Het duurt drie tot vier weken voor de verwilderde dieren weer wat aan mensen gewend zijn. Soms laten ze zich dan voorzichtig aaien, maar er zijn ook hopeloze gevallen bij die dat nooit toelaten.’’

 

In totaal zijn er nu zo’n zestig tot zeventig katten in het centrum, maar er wordt gewerkt aan uitbreiding met een ren van 100 bij 10 vierkante meter. Daar komt ook een stacaravan, waar de katten bij regen en kou kunnen schuilen.

Anders dan veel huiskatten, leven verwilderde katten in groepen en levert dat geen problemen op in de vorm van vechtpartijen. ,,Huiskatten tolereren niet altijd een soortgenoot. Sommige beschouwen hun baasje of huis als eigendom dat ze niet met andere katten willen delen. Bij verwilderde katten speelt dat niet, die liggen gewoon met drie tot vijf in één mand.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân