Brand verwoest woonboerderij in Burum

Uitslaande brand in woonboerderij Burum.

Uitslaande brand in woonboerderij Burum. Foto ProNews

Een woonboerderij aan de Keegensterweg in Burum is vrijdagavond volledig door brand verwoest. De bewoners en huisdieren hebben de boerderij op tijd verlaten.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Meerdere brandweerkorpsen uit Friesland en Groningen rukten uit voor het incident. Onder andere de brandweer van Grijpskerk, Buitenpost, Zoutkamp, Burgum en Dokkum werden opgeroepen. De hoogwerker van Dokkum ging onverrichter zake weer retour. Doordat de boerderij aan een eenrichtingsweg ligt, kon de wagen er niet komen. Het grootwatertransport uit Burgum was ook niet meer nodig.

Volgens brandweerwoordvoerder Marko Kinderman is er geen asbest vrijgekomen bij de brand. Wel liggen zonnepanelen op de woonboerderij. De deeltjes van de panelen zijn niet ver van de boerderij terechtgekomen, aldus Kinderman. ,,Dat brengen we nu in kaart.”

‘Ging heel snel’

De schade aan het pand is groot. ,,Toen de melding kwam, was de brand al uitslaand.” Volgens de woordvoerder is het heel snel gegaan, ,,ondanks dat wij vrij snel ter plaatse waren”. Het pand kan als verloren worden beschouwd.

De brand is nog niet meester. Met een kraan worden de restanten van het pand uit elkaar getrokken en geblust.

De brand zorgde voor forse rookontwikkeling die in de wijde omtrek was te zien.