Uitslaande brand in kunstcafé Dokkumer Nieuwe Zijlen: 'Iedereen hier kent De Dream'

In kunstcafé De Dream aan de Sylsterwei in het buurtschap Dokkumer Nieuwe Zijlen bij Engwierum heeft vrijdagavond een uitslaande brand gewoed.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

De brandweerkorpsen van Buitenpost, Dokkum, Kollum, Drachten, Grijpskerk en Zuidhorn waren uitgerukt, omdat meerdere woningen werden bedreigd door de vlammen.

In het café werd in 1985 deels de film De Dream van Pieter Verhoeff opgenomen. ,,We schrikken ervan. Iedereen hier kent De Dream’‘, reageert Beta Sluijters van Dorpsbelang Engwierum en omstreken.

Het kunstcafé is volgens haar een jaar of vijf geleden flink verbouwd. Toen is er een moderne verdieping bij gekomen. ,,Het café ligt daar mooi’‘, zegt Sluijters. ,,We hopen dat het goedkomt met het café.''

De brand begon in de auto van de eigenaar van De Dream, en is daarna via de carport overgeslagen naar het café, aldus een woordvoerder van de brandweer. Behalve het café, hebben ook twee woningen brand-, rook- en waterschade opgelopen.

Tien woningen zijn uit voorzorg ontruimd. Twee bewoners zijn uit voorzorg gecontroleerd in de ambulance, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. „Omwonenden zijn opgevangen in het naburige café De Pater”, aldus de woordvoerder.

Kort na 23.00 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer had daarna nog wel tijd nodig om de brand verder te blussen.

In de loop van de avond is gekeken welke bewoners terug konden naar hun woningen.

Nieuws

menu