Ontploffing in Triemen ontstond bij zelf fabriceren buskruit

De 19-jarige riep via social media op tot rellen. FOTO ANP

De man uit Triemen die in november gewond raakte bij een explosie in zijn eigen huis, was bezig met het fabriceren van vuurwerk.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

De man zei dat vrijdag in de rechtbank in Leeuwarden, in een kort geding dat hij had aangespannen tegen zijn werkgever Dak Totaal Noord uit Surhuisterveen. Hij eiste met succes doorbetaling van zijn salaris.

De toen vijftigjarige man raakte ernstig gewond aan zijn hand. Op een vraag van rechter Lysbeth Zwart-Sneek antwoordde hij dat hij twee stoffen wilde mengen tot buskruit. Hij zou dat al jaren doen. ,,In een pot, een lontje erin en je hebt een fontein. En ik heb er ook wel eens een vuurpijl van gemaakt.”

Bij de ontploffing op zondagochtend 8 november raakte de man zwaar gewond aan zijn hand. Hij kan die nog steeds niet gebruiken. Vorige week nog werd bij een operatie een stuk zenuw uit zijn been verplaatst naar zijn hand. ,,Om het gevoel terug te krijgen in de vingers.”

Panlegger

De Triemster, die panlegger is, zit sinds het ongeval thuis. Hij stapte naar de rechter nadat zijn werkgever besloot de loonbetaling per eind december stop te zetten.

Zijn advocaat Ide Jan Woltman zei dat de man zich niet opzettelijk had verwond. ,,Je kunt wellicht zeggen dat het niet zo verstandig is geweest, maar hij heeft nimmer stilgestaan bij de gevolgen.” Hij voegde toe dat de loonstop de man ,,pijn had gedaan”. ,,Hij werkt al 23 jaar bij het bedrijf en is erbij betrokken sinds de oprichting. Het voelt als familie.”

Advocaat Gerard Berghuis zei dat Dak Totaal Noord niet voor de loonkosten wilde opdraaien, omdat het ongeval met zo’n ,,erg gevaarlijk explosief mengsel” volledig aan de man zelf te wijten zou zijn. Hij zei dat dat gelijk te stellen is aan opzet. Bovendien zou de man wekenlang hebben gezwegen over de toedracht. Berghuis wees er nog op dat inmiddels een strafrechtelijk onderzoek loopt.

De rechter deed meteen uitspraak: het dakbedrijf moet het wettelijke minimum van 70 procent van het salaris doorbetalen. ,,Ik begrijp dat het voelt alsof het vreemd is, maar het is de regeling waar in dit wetsartikel voor gekozen is”, aldus de rechter.

Voor de resterende 30 procent zou de man een bodemprocedure moeten aanspannen.

Nieuws

menu