Treurnis over 'grove' bomenkap in Blije

Bomenkap.

Bomenkap.

Na Dokkum vorige week is er nu rumoer rond ‘rigoureus’ groenbeheer in Blije.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Bruno de Klerk uit Blije is er nog beduusd van. Een tijdje geleden wees hij een groenwerker van de gemeente een aantal bomen aan die hij er niet zo fris uit vond zien. De woudreusjes stonden in zijn straat, de Hendrik Kroesstrjitte aan de rand van het dorp. ,,Ik dacht dat die wat onderhoud nodig hadden na een droge periode.’’

De groenwerker pakte het serieus aan. ‘Alle bomen zijn nu tot de grond toe weggezaagd!’ schrijft De Klerk in een stevige brief aan de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân. ‘Ook de eindelijk een beetje dichte haag om het voetbalveld mocht het niet doen met een beetje onderhoud. Nee, die werd, op een paar struiken na ook met de grond gelijkgemaakt.’ De Klerk spreekt van de gemeentelijke afdeling ‘groenbestrijding’.

Betere communicatie over kapplannen

De Blijster zegt in zijn eigen straat een aantal medestanders te hebben tegen de bomenkap. Vorige week ontstond er ook rumoer in Dokkum, waar drie inwoners een petitie startten tegen de volgens hen te intensieve bomenkap in de Bonifatiusstad. Die petitie is inmiddels ruim 330 keer ondertekend.

De Klerk wil dat de gemeente beter communiceert over kapplannen. Die toezegging deed wethouder Pytsje de Graaf vorige week al ten overstaan van de gemeenteraad. De FNP en Sociaal in Noardeast-Fryslân hadden ook vragen over de kap, waarover ze naar eigen zeggen ,,in protte klachten’’ over binnenkrijgen.

Volgens Tjitske Andringa, waarnemend voorzitter van dorpsbelang, valt het met de bomenkap wel mee. Ze heeft vertrouwen in de aanpak van de gemeente zegt ze.