Thuis uit eten | Smakelijke stadshap uit de keuken van het ziekenhuis

‘Mmmmm”, oordeelt de huisgenoot, terwijl hij nog een hap van de pokébowl met kip neemt. Verdraaid lekker, vooral de kimchi mayonaise. Zout, pittig en met een zure ondertoon. ,,Kimchi, dat gaan we zelf maken!”

De runderstoof.

De runderstoof. FOTO LC

De pokébowls – een met zalm en een met kip – hebben we besteld via Stadshap.com. Het bedrijf is in 2016 in Dokkum opgezet. De twee oprichters kookten dagelijks verse maaltijden en bezorgden die in Dokkum aan huis. In 2019 doofden de mannen het vuur. De hele dag achter het fornuis was toch iets te veel van het goede. Ze misten de sociale contacten en wilden even wat anders gaan doen.

Maar toen kwam de lockdown. Sinds april 2020 is Stadshap terug. Het bedrijf werkt samen met KB Food & Drinks. De dagvers bereide maaltijden worden in de keuken van De Zuster – gevestigd in ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum – bereid en van maandag tot en met vrijdag in de stad aan huis bezorgd. Er is ook een aantal afhaalpunten, waaronder de bakker in Damwâld. En daar wonen we in de buurt.

Op de overzichtelijke website staan zeven hoofdgerechten (waarvan vier warme), twee bijgerechten en drie nagerechten. Voor een vegetariër is er de keuze uit slechts twee koude hoofdgerechten: pokébowl met zalm of met falafel. De huisgenoot is er snel uit. Hij gaat voor het stoofvlees met krieltjes en voor de pokébowl kip. We bestellen ook eentje met zalm en de drie nagerechten: brownie, cheescake en carrot cake.

De rode curry wordt geserveerd met dikke Japanse udonnoodles, die een beetje nootachtig smaken

Maar wat als je als niet-vleeseter toch een warme maaltijd wilt? Bellen lukt niet en het is even spannend of er op het bericht via WhatsApp wordt gereageerd. Vijf minuten later al antwoord: er kan via WhatsApp een vegetarische rode curry worden besteld. Later op de dag volgt een tikkie voor 9 euro.

Het eten wordt koud geserveerd in gerecyclede bakjes. Op de website staan de instructies om de maaltijden op te warmen – in magnetron of oven. De rode curry wordt geserveerd met dikke Japanse udonnoodles, die een beetje nootachtig smaken. De curry is lekker pittig en de cashewnoten, die als garnering dienen, knapperig. De groente had wel wat royaler gemogen.

De vleeseter smult van het stoofvlees – afkomstig van de slager uit Ternaard. ,,Het malse rundvlees is goed op smaak, voldoende zout en pittig.” De krielaardappeltjes zijn smaakvol en zacht, aldus de zeer tevreden eter.

De pokébowls voldoen ruim aan de verwachtingen. In de bowl is de sushirijst ‘verstopt’ onder mango, edamame bonen, paprika, komkommer, ingelegde rode kool, wakame en avocado. De zalm is vers en de stukjes kip zijn mals. De sesamsaus en kimchi mayonaise geven het gerecht de juiste kick van zoet, zuur en pit. Het is weliswaar dry january , maar voor deze rubriek maken we graag een uitzondering. De bijgeleverde biologisch chardonnay T’Air d’Oc met tonen van tropisch fruit smaken bij zowel de bowl met zalm, als de curry. Een lekkere wijn met een friszure afdronk.

Van de desserts hebben we natuurlijk weer veel te weinig besteld. We delen ze en eten die bij een kop vers gezette koffie. Een perfecte zoete afsluiter.

De pokébowl hebben we inmiddels getracht na te maken. Maar de smaak van kimchi ontbreekt. In de keuken staat daarom nu in de vensterbank een pot met rode kool te fermenteren. En mocht dat experiment mislukken? Dan is er gelukkig een smakelijke stadshap.

www.stadshap.com

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân
Eten & drinken
Hete Soep