Taakstraffen voor twee relschoppers die zich tijdens oudjaarsnacht misdroegen in Burdaard

Politie. ANP

Twee verdachten, een 22-jarige man uit de gemeente Noardeast-Fryslân en een 45-jarige man uit de gemeente Tytsjerksteradiel, zijn veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur vanwege hun aandeel in de rellen in Burdaard afgelopen jaarwisseling.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

De politierechter deed vrijdag uitspraak en legde de twee verdachten naast een taakstraf ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand op. Een locatiegebod kregen ze niet. De straf valt een stuk lager uit dan de zeven maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, en een locatieverbod die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.

Het liep tijdens de oudjaarsnachtviering uit de hand in Burdaard. Omdat het vreugdevuur op de kruising in het dorp zo hoog werd, werden de politie en de brandweer ingeschakeld. Ook de ME kwam ter plaatse. Een groep keerde zich tegen de ME. Er werd geschopt en geslagen en met flessen en zwaar vuurwerk gegooid.

,,Het trieste gevolg is dat uiteindelijk traangas moet worden ingezet en een aantal agenten gehoorschade oploopt’‘, sprak de officier van justitie. ,,En dat terwijl zij gehoorbescherming droegen.” Bij de rellen vielen acht slachtoffers.

Volgens het OM stonden de 22-jarige man uit Noardeast-Fryslân en een 45-jarige man uit Tytsjerksteradiel vooraan bij de rellen. ,,De politiehond die is ingezet, heeft één van de verdachten in het been gepakt en de andere verdachte heeft de hond los proberen te krijgen”, aldus de officier van justitie. ,,Als je zo vooraan staat, dan spreek je wat het OM betreft niet van een onschuldige en naïeve aanwezigheid.’‘

Nieuws

menu