Stichting van Jerry Afriyie vangt bot bij Raad van State over intocht Dokkum

De landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum in 2017. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De bezwaren van Nederland Wordt Beter (NLWB) tegen het noodbevel bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum zijn terecht niet-ontvankelijk verklaard.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Dit oordeelt de Raad van State. Onder andere stichting NLWB, waarvan de bekende activist Jerry Afriyie voorzitter is, had hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechter in Groningen van februari. Die oordeelde weliswaar dat burgemeester Marga Waanders de situatie rond de intocht juridisch ondeugdelijk had aangevlogen, maar dat de bezwaren van NLWB terecht niet in behandeling waren genomen.

De kritiek van de rechtbank kwam erop neer dat de burgemeester ervoor koos om een noodbevel uit te vaardigen om mogelijke ongeregeldheden rond de intocht van Sinterklaas te voorkomen, terwijl dit een noodverordening had moeten zijn. Volgens de rechtbank waren de genomen maatregelen, waarmee de politie iedere potentiële onruststoker meteen de stad uit kon sturen, in feite ook een noodverordening. En tegen een noodverordening kan geen bezwaar worden gemaakt.

RvS: noodbevel was inderdaad noodverordening

Daarmee kwam de rechtbank tot andere gronden dan de burgemeester om de bezwaren niet-ontvankelijk te verklaren, maar NLWB ving op dit vlak opnieuw bot. Daarom spande de stichting, samen met andere partijen, hoger beroep aan tegen de uitspraak. Zij bestreden de uitleg van de rechtbank dat het noodbevel als een noodverordening moest worden beschouwd. Ook stelden ze dat hun recht op toegang tot de rechter werd beperkt door de uitspraak.

De Raad van State ziet het anders en stelt dat de rechtbank gelijk had door te oordelen dat er sprake was van een noodverordening, ook al werd die door de gemeente anders genoemd en door middel van een andere procedure ingesteld. De gang naar de rechter is ook niet beperkt, aldus de Raad van State. De stichting kan nog naar de burgerlijke rechter stappen om te laten toetsen of de burgemeester rechtmatig een noodbevel dan wel een noodverordening afkondigde.

Nieuws

menu