Staat en NAM willen tijdens gaswinning 60 miljoen in Ternaard en omgeving investeren

Protest tegen gaswinning in Ternaard.

De NAM staat in de startblokken om 4 tot 7 miljard kuub gas te winnen uit het veld bij Ternaard. Het bedrijf wil de regio voor 60 miljoen euro laten meeprofiteren.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Dat werd maandagavond in Ternaard bekendgemaakt. Over de daadwerkelijke gaswinning, en of en wanneer die doorgaat, wordt later besloten.

Hoeveel gas er precies uit het veld bij Ternaard gewonnen gaat worden is nog niet duidelijk. Naar verluidt rekent de NAM op 4 à 5 miljard kuub. Eerder had de regio om 448 miljoen euro projecten ingediend die ze van de gasbaten zouden willen financieren. In de wandelgangen werd dat al snel teruggebracht naar een prioriteitenlijst van 160 miljoen euro. Daar blijft nu dus 60 miljoen van over: jaarlijks 6 miljoen euro, uitgaande van tien jaar lang gas winnen onder de Waddenzee.

Vanwege die Waddenzee zijn de plannen voor aardgaswinning bij Ternaard omstreden. De Waddenvereniging stapte al eerder uit het Omgevingsproces, de proef van het rijk waarbij belanghebbenden kunnen meepraten over de voorwaarden van gaswinning. De waddenclub vreesde dat de uitkomst van het overleg op voorhand al vast stond.

Als er gas gewonnen gaat worden bij Ternaard is dat op zijn vroegst in 2021. Eerst moet de NAM een winningsplan bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat indienen. Daarna vraagt minister Eric Wiebes advies aan de regionale overheden, waarna hij een besluit neemt.

Nieuws

menu