Sportbeheerders voormalig Ferwerderadiel 'genegeerd'

FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

De beheerstichtingen van de sportvelden in voormalig Ferwerderadiel voelen zich buitenspel gezet door de gemeente.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Ze zeggen niet betrokken te zijn bij een nieuw plan voor het sportveldenbeheer in Noardeast-Fryslân. Noardeast wil het beheer van alle sportvelden in de nieuwe gemeente in eigen hand hebben. Volgens de beheerstichtingen van de sportaccomodaties in Blije, Burdaard, Ferwert en Marrum werkte het zelfstandig beheer van de accomodaties evenwel prima. ,,De gemeenteraad gaat uit van actief burgerschap, van kansen voor en vitaliteit van een dorp, van voorzieningen met maatwerkmogelijkheden en van ‘zorgen dat’ in plaats van ‘zorgen voor’. Het college vertaalt deze visie echter niet in het sportaccomodatiebeleid’’, staat in het eigen plan van de vier beheerstichtingen. Zij beheren de accomodaties al sinds 1988.

Volgens de beheerstichtingen zijn zij niet betrokken bij het gemeentelijke plan, dat op 24 september door de gemeenteraad wordt besproken. De gemeente laat weten dat de stichtingen wel degelijk voor een overleg zijn uitgenodigd. De stichtingen bevestigen dat desgevraagd, maar zeggen dat ze niet wilden komen omdat de gemeente niet alle benodigde informatie voor dat overleg wilde verstrekken.

Dat de kwaliteit van de accomodaties in een door de gemeente verordonneerd onderzoek als ‘matig’ wordt omschreven is tegen het zere been van de beheerstichtingen. ,,Bij de laatste kwaliteitsmeting (door de Grontmij) in Ferwerderadiel in 2004 – 16 jaar na de privatisering – was de staat van de meeste velden goed en ook nadien hebben wij van de gemeente en van de sportverenigingen nooit het signaal gehad dat onze velden (structureel) matig of slecht waren.’’

Noardeast zegt het onderhoud goedkoper te kunnen uitvoeren (6.000 euro per jaar) dan de beheerstichtingen dat op dit moment doen. Die trekken dat in twijfel, mede op basis van informatie van de KNVB. De voetbalbond heeft becijferd dat het basisonderhoud van een sportveld minstens 17.000 euro kost.

Nieuws

menu