'Sport moet voorrang krijgen bij verbouw stadsparken Dokkum'

Het eigen plan dat de Harddraverspark-gebruikers bedachten. BEELD TWA ARCHITECTEN

De aanleg van nieuwe sportvoorzieningen moet voorrang krijgen bij de aanleg van het nieuwe Tolhuispark en Harddraverspark te Dokkum. Tegen de zin van de wethouder.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Die wilde aanvankelijk sportverenigingen concentreren in het Tolhuispark, maar zag zich geconfronteerd met honkvaste verenigingen. Toen Noardeast het plan voor een ‘sportpark’ in het Tolhuispark losliet, kwam dit alsnog in een stoomversnelling. Donderdag stemde de gemeenteraad in met het 9 miljoen euro kostende plan.

De raad eist dat bij de werkzaamheden de aanleg van sportvoorzieningen voorrang krijgt. Dat wilde wethouder Esther Hanemaaijer eerst niet beloven. ,,Ik heb het belang van de sport helder voor ogen. Maar ik kan niet beloven dat het één op het ander moet volgen. Een archeologisch onderzoek bijvoorbeeld kan tegenvallen, waarna het kan zijn dat je eerst doorgaat met iets anders. U moet mij tijd geven om uit te zoeken welke stappen we moeten nemen.’’

Krappe meerderheid

De raad oordeelde evenwel anders. Een FNP-motie dwingt Hanemaaijer nu om toch de sportfaciliteiten voorrang te geven. Het voorstel haalde een krappe meerderheid – 15 voor, 14 tegen. S!N-raadslid Manon van der Meij werd geplaagd door een stroomstoring, maar was net op tijd terug in de vergadering om de beslissende stem uit te brengen.

De veelbesproken nieuwe loopbrug van het Harddraverspark naar de bolwerken haalde droog de overkant, ondanks twee amendementen die het bouwwerk uit de plannen wilden slopen. Coalitiepartijen S!N (Sociaal in Noardeast-Fryslân) en de FNP blijken tegen de brug.

Hanemaaijer zegde toe om te overleggen met de historische verenigingen in Dokkum en omstreken die tegen de brug protesteerden. Ook beloofde ze de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in te schakelen voor het ontwerp van de brug.

Nieuws

menu