Slager rekent af met 'brutale en opdringerige' konikpaarden in Lauwersmeergebied

Konikpaarden op Texel. Foto: EPA/Olof Kraak Foto: EPA/Olof Kraak

Alle konikhengsten die een jaar geleden uit de Flevopolder naar het Lauwersmeer verhuisden, zijn naar het slachthuis gebracht. De dieren waren te opdringerig naar recreanten.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Het was nooit de bedoeling de dieren jarenlang te houden, maar hun gedrag heeft de gang naar het abattoir wel versneld, zegt terreinbeheerder Staatsbosbeheer. ,,We hebben vorig jaar 41 koniks gekregen uit het Oostvaardersveld, dat naast de Oostvaardersplassen ligt. Daar zijn nu nog 28 merries van over’’, aldus boswachter Jaap Kloosterhuis.

‘Ze snuffelden aan fietstassen’

De paarden werden naar het Lauwersmeergebied vervoerd omdat er in Oostvaardersveld veel te veel liepen. De bedoeling was dat ze in elk geval een jaar in het Lauwersmeer zouden rondlopen.

Dat heeft voor de hengsten niet goed uitgepakt, zegt Kloosterhuis. ,,Ze waren net iets brutaler en vervelender naar recreanten dan de merries. We hebben vier keer een klacht over het gedrag van de paarden gekregen. Wandelaars vertelden dat ze te opdringerig waren en niet aan de kant gingen. Soms snuffelden ze aan fietstassen. Mensen schrikken daarvan en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het kan ook verkeerd uitpakken.’’

Puur voor het beheer

Staatsbosbeheer heeft in het gebied al zo’n dertig jaar 250 paarden en 500 runderen lopen voor het begrazen van terreinen. ,,De kuddes zijn niet ons hoofddoel, maar een middel om het landschap in de benen te houden. Ze zijn er puur voor het beheer. We zorgen goed voor de dieren. Maar alle dieren eindigen uiteindelijk bij de slager’’, aldus de boswachter.


Met de merries ging het aanvankelijk niet zo goed. De dieren waren enigszins vermagerd. ,,Ze kregen kennelijk te weinig te eten en we hebben ze naar een ander deel van het terrein overgebracht.’’

Fel protest

De koniks die uit de polder naar natuurgebied De Slufter op Texel gingen, dreigden hun leven aanvankelijk ook te eindigen als paardenrookvlees en paardensalami. Staatsbosbeheer was teleurgesteld over de begrazingskwaliteiten van de kudde. Bovendien bleken de twintig dieren te tam. Ze zochten eveneens toenadering bij wandelaars en snuffelden aan rugzakken van bezoekers.

Na fel protest en een door duizenden ondertekende petitie besloot bosbeheer deze week echter dat de paarden toch op het eiland mogen blijven. Niet door alle kritiek, aldus bosbeheer, maar er is nog eens goed naar het terrein gekeken. Dat is aangepast. Recreanten zullen voortaan worden gewaarschuwd dat ze de dieren niet mogen benaderen of bijvoeren.

Nieuws

menu