Schooldirecteur met handen in het haar om heropening scholen: 'De verantwoordelijkheid voelt als een loden last'

Concierges Geurt Maassen van den Brink (links) en Wytse Monsma installeren een plexiglazen scherm, dat leerkrachten moet beschermen. Op de achtergrond adjunct-directeur Jolanda Visser van school voor speciaal basisonderwijs De Twine. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Ruim tweeduizend kinderen, leerlingen van de 22 christelijke basisscholen van Arlanta in het noordoosten van de provincie, gaan maandag 11 mei nog niet naar school. ,,Veel medewerkers hebben grote zorgen over de veiligheid.’’
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Scholenkoepel Arlanta was op zaterdag 14 maart in Friesland de eerste die vanwege corona-angst aankondigde de basisscholen te sluiten. Nu is het misschien ook de laatste die de deuren na de vakantie weer opent: pas vanaf woensdag 13 mei kunnen de kinderen weer komen.

Heidi Rubingh zucht. Als interimbestuurder van de 22 scholen tellende koepel voelt ze de druk bijna fysiek op haar schouders drukken. ,,De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de ruim tweeduizend kinderen en driehonderd medewerkers voelt als een loden last’’, zegt ze.

Met als gevolg dat de leerlingen dagen later dan wat het kabinet betreft de bedoeling is, weer naar school kunnen. Om met juf of meester te praten over hoe het gaat. Pas de week erna wordt het schoolleven weer enigszins normaal hervat: om de dag kan dan de helft van de kinderen weer een hele dag naar school.

Ontlasten

Ouders beklagen zich over de gang van zaken: andere scholen zien wel kans 11 mei weer te starten. En de heropening van de basisscholen is toch ook nadrukkelijk bedoeld om thuiswerkende ouders na acht weken te ontlasten van het thuisonderwijs? Bovendien: ook in de supermarkt en het openbaar vervoer hebben werknemers geen veiligheidsgarantie. Laat staan in de zorg.

,,Ik snap de vragen en zorgen van ouders’’, zegt Rubingh. ,,Iedereen wil natuurlijk dat de kinderen weer naar school gaan. Maar een groep medewerkers maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid.’’ Niet omdat ze zelf in een risicogroep zitten, maar omdat ze thuis zieke kinderen hebben, of mantelzorger zijn. Het gaat om zowel leerkrachten als onderwijs-ondersteuners en schooldirecteuren.

Risicofactor

Tegenstrijdige berichten van het Nederlandse RIVM en de Duitse tegenhanger maken de onrust niet kleiner. Zijn kinderen nu wel of niet een grote risicofactor voor eventuele coronabesmettingen? Nederland zegt van niet, Duitsland van wel. ,,En in België blijven de kleuters vooralsnog thuis’’, verzucht Rubingh.

De onrust leidt tot ongebruikelijke maatregelen. Zo zijn conciërges Wijtse Monsma en Geert Maassen van den Brink deze dagen druk bezig om schermen van plexiglas te maken. ,,Die zetten we op het bureau van de leerkracht, als bescherming.’’ Het is een hele toer om voldoende plexiglas te vinden, want ook winkels en bedrijven gebruiken de schermen om besmetting te voorkomen.

Door aan het begin van de week nog geen leerlingen naar school te halen ,,koop ik tijd’’, legt Rubingh uit. Naast de plexiglazen schermen is ook de schoonmaak van de schoolgebouwen een issue.

,,In het protocol over de opening van de scholen staat dat er grondig gereinigd moet worden. Maar wat is grondig? Wie bepaalt dat? Mijn schoonmaakbedrijf probeert nu in het hele land voldoende gecertificeerde desinfectiemiddelen te kopen, maar ook dat is lastig. Wat heb ik eraan als er volgende week maandag wel voldoende schoonmaakmiddel is, maar op woensdag niet meer. Moet ik dan de scholen weer sluiten?’’

Toiletten

Andere punten waarover zij opheldering wil: moeten toiletten na elke grote boodschap gereinigd worden? En wat is er waar van een rapport waarin wordt gezegd dat in zulke gevallen bij het doorspoelen van het toilet eventuele virusdeeltjes via druppeltjes in de lucht verspreid worden?

,,Het RIVM zegt: wij zijn er niet om te zeggen of zo’n rapport klopt en verwijst naar de Onderwijsinspectie. Die verwijst naar het protocol waar het niet in staat. Ik probeer nu via een viroloog van het UMCG antwoord te krijgen.’’

Wat wel helder is: dit is de drukste meivakantie die ze gekend heeft. ,,Tegen ouders die zeggen ‘jullie stellen de opening van de scholen uit omdat jullie niet willen werken in de meivakantie’, zeg ik: het tegendeel is waar. We zijn met man en macht bezig om het voor elkaar te krijgen.’’

Maar, zegt Rubingh met nadruk: ,,Wij gaan pas open als het veilig is. Als straks zou blijken dat het virus zich door onvoorzichtig handelen via een van onze scholen heeft verspreid, en daardoor is iemand overleden – ik zou het niet kunnen verdragen.’’

Nieuws

Meest gelezen