Run op 'posterpoezen' in Munnekezijl: 'De hele dag rinkelt de telefoon, iedereen wil die zwarte katten hebben'

Dick. FOTO ELLEN DE REUS

Zwarte katten ongeluksbrengers? Bij kattenopvang Bastet in Munnekezijl lijkt dat bijgeloof niet meer te bestaan. Na een initiatief van Stichting Dierenasiels en Staatsloterij is er een run op de zwarte beestjes ontstaan.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Anderhalve week werd er gestart met een initiatief om zoveel mogelijk (zwarte) katjes een thuis te geven. Op posters in grote steden werden zwarte katjes uitgelicht, omdat zij wegens het eeuwenoude bijgeloof, vaak het langst in de opvang en het asiel achterblijven. Ook lanceerde Staatsloterij de reclame met kitten Frummel, die juist geluk lijkt te brengen.

De tekst gaat verder na de video.

Bij kattenopvang Bastet in Munnekezijl is sindsdien een verschuiving te zien: waar de zwarte katjes normaal gesproken het langst achterbleven, is er nu een run op de beestjes. „Dit hebben we hier nog nooit meegemaakt”, vertelt Wendie Hol, eigenaresse van de kattenopvang.

Zo zijn er onwijs veel aanvragen geweest voor de ‘posterpoezen’ Dick, Coco en Beer. Ook heeft ze afgelopen weekend een nieuwe zwarte kitten online gezet die ze ‘Frummel 2.0’ heeft genoemd: een schot in de roos. „Ik had ‘m al tien keer kunnen verkopen”, zegt Hol.

„De hele dag rinkelt de telefoon en krijg ik appjes en mailtjes, iedereen wil zwarte katten hebben. Sterker nog: zelfs als ze een beetje wild zijn gaan ze weg”, lacht Hol. „Af en toe ben ik er zo druk mee dat ik denk: ‘Ho even, ik moet hier ook nog schoonmaken’.”

Bijna alle ‘posterpoezen’ weg

Behalve zwarte kat Jip zijn nu alle ‘posterpoezen’ weg. „Er zijn wel veel mensen voor hem wezen kijken, maar hij is een beetje verlegen. Al die mensen zijn er met een zwart-witte vandoor gegaan.”

Want als er geen geschikte zwarte kat is (er zitten ook veel wilde zwarte katten in de opvang, die niet geschikt zijn om bij mensen te wonen), plaatst Hol zonder problemen een zwart-witte kat. „Juist de driekleurtjes blijven nu zitten, heel gek.”

Het betekent zeker niet dat het asiel leegloopt, de stroom aan katten richting het asiel blijft ook doorgaan. „Ik zit nu met 190 katten ofzo, dus nog genoeg lieve katten die een baasje verdienen.”

Dat dit een blijvende verandering is, betwijfelt Hol. „Dit is even tijdelijk, denk ik. Na de reclame zal al die belangstelling voor zwarte katten wel weer weg zijn. Maar het blijft fijn dat die beestjes nu een fijn thuis hebben.”

Nieuws

menu