Met deze foto won Robin van der Land uit De Westereen een Groene Camera voor natuurfotografietalent van het jaar

Robin van der Land natuurfotograaf

Op een avond in februari trok de 17-jarige Robin van der Land met zijn camera richting natuurgebied Houtwiel bij Feanwâlden. Hij schoot er plaatjes van de tienduizenden spreeuwen die daar in de wintermaanden zitten. Dankzij één van die foto’s won hij zaterdag fotowedstrijd Groene Camera 2020 in de categorie ‘Natuurfotografietalent van het jaar’.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Op de prijswinnende foto vliegt een spreeuw in avondlicht naar een hoogspanningsmast in tegenlicht Volgens het juryrapport ‘een foto waarin veel valt te ontdekken’. Van der Land herkent zich daarin. ,,Er is een sterke balans tussen de chaos van de spreeuwen op rechts en de rust van de vogel die op links aanvliegt.’’ De Westereender wijst ook op de uitsteeksels op de linkerpaal: allemaal staarten van spreeuwen.

De Groene Camera is een wedstrijd van de website natuurfotografie.nl. Uit zo’n achtduizend inzendingen, afkomstig uit Nederland en België, selecteerde de jury tien finalisten per categorie. Van der Land wist dit voorjaar al dat hij tot de kanshebbers van de jongerencategorie behoorde, maar vanwege corona werd de bekendmaking uitgesteld.

Uniek beeld

De prijs, een trofee en 500 euro aan tegoed bij een fotowinkel, kwam onverwacht. Zeker met een foto als deze, geeft Van der Land toe. ,,Ik had nog andere foto’s ingestuurd met mooie lichtinval, maar achteraf bekeken is het misschien belangrijker hoe uniek een beeld is.”

Toen Van der Land eens bezoek was bij zijn oom en tante, viel z’n oog op een vlinderstruik. Hij pakte zijn smartphone en nam een foto. Het viel hem op hoe dichtbij hij wel niet kon komen. ,,Als die vlinder was weggevlogen, had ik hier nu niet gestaan”, blikt hij terug. Want in de tweeënhalf jaar tussen toen en nu kreeg hij de smaak van de natuurfotografie flink te pakken. De mobiele telefoon maakte plaats voor telkens een beter type camera. ,,Oefenen, oefenen, oefenen, dat doe ik nu.” Het resultaat plaatst hij op instagram (robinvanderland).

Hij kijkt naar het weer, zoekt een natuurgebied uit en gaat op pad. ,,Met mijn foto’s wil ik de natuur aandacht geven en beschermen.” Van der Land spreekt andere fotografen erop aan als die te dicht bij een dier komen om een kiekje te maken. ,,Als je meer respect hebt voor de natuur, geloof ik dat de natuur je beloont met mooie beelden.”

En nu? Van der Land is net begonnen aan een studie Creative Business aan NHL Stenden. Hij wil zelfstandig fotograaf worden. ,,Het is een moeilijke sector, maar ik ben nog jong en kan nog veel leren.” Een leermoment is alvast om altijd een paraplu mee te nemen. Nadat hij in februari een reeks foto’s bij de hoogspanningsmast in de Houtwiel maakte, dacht hij dat het begon te regenen. ,,De spreeuwen vlogen uit de mast weg. Ik kwam in een regen van poepjes - maar dat was het waard.”

Lees ook | Alles voor het plaatje: natuur- en landschapsfotografen delen geheimen

Nieuws

menu