Rechtszitting verkoop gemeentehuis Kollum: ‘Deal gemeentehuis is dansvoorstelling’

,,Wat een draaikonterij. Triest.’’ Wim Bulten wist niet wat hij hoorde tijdens de rechtszitting over de verkoop van het gemeentehuis van Kollum.

Gemeentehuis Kollum. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Gemeentehuis Kollum. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

In een ruim twee uur durende digitale zitting boog de rechtbank Noord-Nederland zich donderdag over de verkoop van het gemeentehuis in Kollum door de gemeente Noardeast-Fryslân. Dat wil op termijn centraler gehuisvest zijn in Dokkum, waardoor het gemeentekantoor, een negentiende-eeuwse villa en de gemeentewerf in Kollum overbodig zijn.

Rechter Carolien Telman gaf twee teleurgestelde kandidaat-kopers ruim de tijd om de grieven jegens de gemeente te uiten. Want al voordat in september door de gemeente werd besloten tot een openbare gunning, was al duidelijk dat het in Kollum gevestigde bedrijf Fotocadeau.nl de voorkeur had. Al sinds het voorjaar van 2020 was intensief contact tussen de ondernemer en gemeente. ,,Alsof ik naar een dansvoorstelling heb gekeken. Wat een draaikonterij. Ze draaien er allemaal voor weg’’, foeterde Bulten aan het einde van de zitting.

17 appartementen

De Groninger vastgoedondernemer bood voor de gebouwen in Kollum de hoogste prijs, maar kreeg geen moment de indruk dat zijn plannen serieus werden genomen. Bulten wil in het gemeentehuis 17 appartementen bouwen en ook op de andere locaties inzetten op woningbouw.

Volgens advocaat Peter Bluemink wordt Bulten onterecht buitengesloten van de procedure en kreeg de ondernemer geen duidelijke motivering waarom van woningbouw in het gebied geen sprake kan zijn. ,,Het is schandalig wat de gemeente allemaal heeft opgeschreven.’’ Want ook op andere onderdelen schoot de informatie tekort, betoogde hij.

‘Geen gelijkwaardig speelveld gecreëerd’

Datzelfde stelde ook Arthur van Heeswijck namens KMS Beheer, dat plannen heeft voor vestiging van het nu in De Knipe gevestigde aannemingsbedrijf en de realisatie van een bedrijfsverzamelgebouw. ,,De algemene beginselen van behoorlijk bestuur zijn getreden. De gemeente maakte steeds haar eigen regels. Er is door de gemeente geen gelijkwaardig speelveld gecreëerd.’’

Wim Bulthuis wees namens de gemeente de kritiek over een gevolgde procedure van de hand. ,,De verdachtmakingen werpen wij verre van ons. Alle partijen hebben dezelfde informatie gekregen.’’ De rechtbank doet uiterlijk 27 januari uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân
Rechtbank