Rechter fluit staatssecretaris terug: veiling 5G-frequenties mag niet doorgaan zolang er geen oplossing is voor schotels Burum

De veiling van 5G-frequenties mag voorlopig niet doorgaan. Volgens de rechtbank had staatssecretaris Mona Keijzer eerst moeten zorgen voor een oplossing voor de internationale noodcommunicatie, die vanuit Burum wordt verzorgd.

Inmarsat Burum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Inmarsat Burum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De voorzieningenrechter in Dordrecht oordeelde dat woensdag, in de zaak die was aangespannen door satellietbedrijf Inmarsat . Volgens rechter Arco Rop heeft Keijzer haar besluit ‘onmiskenbaar onzorgvuldig voorbereid’.

Satellietbedrijf Inmarsat spande de zaak aan, omdat de uitgifte van frequenties ertoe zou leiden dat het station in Burum niet meer goed zou kunnen worden gebruikt. Inmarsat verzorgt vanuit Burum de internationale noodcommunicatie voor een groot deel van de wereld, onder meer op zee en in de lucht. Zo komt ruwweg de helft van de jaarlijks 2200 noodoproepen op zee binnen via de schotels in Burum. Dit gebeurt via de 3,5 GHz-band.

‘Genoeg tijd gehad’

Staatssecretaris Mona Keijzer wil diezelfde frequentieband vrijmaken voor het 5G-netwerk voor mobiele communicatie. Eind april besloot ze een veiling uit te schrijven, waarbij de frequenties per 1 september 2022 zouden worden toebedeeld aan drie providers. Ze wist dat de schotels daarmee niet meer goed konden functioneren, maar Keijzer vond dat Inmarsat genoeg tijd had gehad om een alternatieve locatie te zoeken.

Het bedrijf stelde bij de rechter in die termijn nooit een alternatieve locatie kon worden gevonden én in gebruik genomen. De rechter geeft Inmarsat daarin gelijk. Keijzer heeft het belang van ongestoorde voortzetting van de internationale spoed- en noodcommunicatie ‘onvoldoende onderkend’ en ‘ondergeschikt gemaakt aan het economische belang bij onbeperkte uitgifte van de 3,5 GHz-band voor mobiele communicatie’.

Onderzoek had vooraf moeten plaatsvinden

De staatssecretaris had wel aangekondigd dat er een onderzoek komt naar alternatieve locaties. Volgens de rechter had dat onderzoek moeten plaatsvinden vóórdat de veiling werd uitgeschreven. De rechter voegt toe dat het ‘simpelweg wegbestemmen’ van bestaand legaal gebruik van de 3,5 GHz-band niet zomaar kan. Inmarsat zit al decennia in Burum.

Inmarsat heeft inmiddels overigens al wel een alternatieve locatie op het oog in Griekenland. Het zegt die niet op tijd in gebruik te kunnen hebben, maar bovenal ook het liefst in Burum te blijven. Op het station werken 45 mensen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân