Rayonbeheerders nog uren bezig het overtollige water in de polders weg te pompen. 'Duurt zeker 1 tot 2 dagen voor situatie weer normaal is'

In De Westereen zijn ook enkele straten onder water gelopen. Het winkelcentrum is afgezet.

Rayonbeheerders zijn zondagavond nog uren bezig om het overtollige water in de polders weg te pompen. Dat laat Wetterskip Fryslân weten. Er zijn extra pompen ingezet in Reahel, Kuikhorne, Twijzel en Surhuisterveen.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân
Dantumadiel
Tytsjerksteradiel

De pompen in die plaatsen moeten de lokale poldergemalen ontlasten. ,,Naar verwachting duurt het op plekken waar extreem veel regen viel, nog zeker 1 tot 2 dagen voor de situatie weer normaal is. We blijven aankomende uren en dagen alert.”

In het noordoosten van de provincie regende het zondagochtend hevig. Dat zorgde in meerdere dorpen tot problemen. Op sommige plekken werd 100 millimeter in 12 uur gemeten. In Sumar is met 114 millimeter de grootste etmaalhoeveelheid vastgesteld die ooit in Friesland is gemeten.

,,We zien de laatste tijd steeds vaker dergelijke explosieve, lokale regenval”, zegt dijkgraaf Luzette Kroon. ,,Het is zaak om bewust naar oplossingen te zoeken voor deze enorme toevoer van water die dan ontstaat.”

Nieuws

Meest gelezen