Raad van State kritisch over ontbreken onderzoek fracking gasveld Pieterzijl-Oost

Een protestactie tegen fracking bij Pieterzijl (Fries-Groningse grens). FOTO MARCEL VAN KAMMEN
Fracking is het onder hoge druk losscheuren van een diepe harde bodemlaag zodat gas of olie makkelijker naar de oppervlakte stroomt.
Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wordt er al jaren in Nederland gefrackt en heeft dat nog nooit tot enige schade of bevingen geleid. Een groot aantal tegenstanders denken daar anders over en hopen dat de Raad van State er een stokje voor steekt.
Het hoogste bestuursrechtscollege stelde zich tijdens de rechtszaak over het nieuwe winningsplan voor het kleine gasveld kritisch op. EZK keurde namelijk een winningsplan voor Pieterzijl goed, terwijl bij het SODM (Staatstoezicht op de Mijnen) nog twijfel bestond over de gevolgen van het fracken voor bodemdaling en bevingen in het gebied rond de boorput. Om die reden droeg het ministerie de NAM op om nog een zogenoemd Risicobeheerplan op te stellen. Alleen tegen dat beheerplan kan niemand meer bezwaar maken.
Alle aanleiding voor grote zorgen
De tegenstanders, waaronder GS van Groningen, de gemeente en een groot aantal burgers en boeren, vinden dat onacceptabel. Zij drongen er bij de Raad van State op aan om het winningsplan in de prullenbak te deponeren.
Volgens de woordvoerders van EZK en NAM is dat niet nodig omdat er niets aan de hand is. Een EZK-woordvoerster benadrukte dat SODN met zijn twijfel over de impact van het fracken meer onrust onder de bevolking heeft veroorzaakt dan weggenomen.
Tegenstanders vinden, gestaafd door ervaringen elders, dat er juist alle aanleiding is om zich grote zorgen te maken. Hoewel EZK en NAM de risico’s op bodemdaling en bevingen niet erg groot vinden, bleek toch dat er de komende vier jaar tijdens de gaswinperiode 19 procent kans is op een beving van 3,2 op de schaal van Richter.
Melkveehouder en tegenstander Ate Kuipers noemde het te gek voor woorden dat EZK en NAM toch weer gas willen winnen terwijl ze ervan bewust zijn dat dit flinke schade aan de bewoners op het gasveld kan toebrengen. ,,Ik ben ondernemer, boer en burger. Als ik iets ga ondernemen waarvan ik zeker weet dat anderen schade oplopen, begin ik er niet eens aan. Maar de NAM en EZK willen het onderste uit de kan en het laatste restje gas uit de kleine gasvelden persen terwijl ze van het Groninger veld weten hoeveel ellende dat kan opleveren.’’
‘Niet leven in een land leven dat wordt gerund als een bedrijf’
Ook Sandra Jacobs uit Pieterzijl was niet te spreken over de handelwijze van NAM en EZK die niet of nauwelijks rekening zou houden met de grote zorgen van de bevolking.
,,Mensen worden moedeloos dat ze elke keer weer schade aan hun huis of boerderij moeten melden. En hebben de NAM en EZK wat geleerd van het verleden? Helemaal niets. Ik wil niet in een land leven dat wordt gerund als een bedrijf. Ik wil een zorgzame samenleving waarin de overheid rekening houdt met de belangen van zijn burgers. Ik wil mijn dochter een fijne toekomst geven.’’
De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.