Politiek over toeristische visie Noordoost: vakantieparken, 'bierstêd Dokkum' en plasticsafari

Een van de grachten in het centrum van Dokkum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De toeristische visie van Noordoost-Friesland is een pracht, daar waren de meeste raadsfracties het wel over eens donderdagavond. Allen hadden ze nog wel wat tips.

De fracties haastten zich om de toeristische visie aan te vullen met eigen stokpaardjes. En daar zaten mooie vondsten bij. Nog even de cijfers: de toeristische visie Noordoost-Friesland 2020-2030 mikt onder meer op 50 procent meer gasten en 700 extra voltijdbanen.

Dat is mooi, stelde CDA’er Willem van der Veen, maar die ambities moet je wel meten. En mogelijk moet er al snel gehandeld worden, nu Dokkum dit jaar startlocatie is van de BinckBank-tour. ,,Wêr moatte al dy minsken sliepe?’’ vroeg de christendemocraat zich af.

Lees ook LC+ | Noordoost-Friesland zet stevig in op toerisme, met Dokkum als uithangbord

In de visie gaat het ook over een icoon, dat de regio zou moeten hebben. Dat icoon is er al, stelde fractievoorzitter Rebecca Slijver van S!N (Sociaal in Noardeast-Fryslân). ,,De natuur is ons icoon.’’ Volgens Slijver moet ‘Noordoost’ mikken op de eco-toerist. Ze stelde een ‘plasticsafari’ voor om zwerfafval langs de waddenkust op te ruimen, en plasticvrije horeca. Ze kreeg bijval van Johan Lammering, die vorige week uit haar fractie stapte. Volgens hem moet er ook oog zijn voor de bedreigingen waar de natuur ook in Noordoost-Friesland last van heeft.

Bierstad

Volgens FNP-fractievoorzitter Bert Koonstra kan het niet anders of in Noordoost moeten verschillende vakantieparken en hotels gebouwd worden om al die extra gasten te herbergen. Dokkum zou zich volgens Koonstra bovendien best kunnen profileren als bierstad om toeristen uit de Randstad te lokken.

Gemeentebelangen-voorman Pieter Braaksma ziet graag dat de kerken in het gebied doordeweeks vaker open zijn, en dat de vvv in Dokkum - nu ondergebracht in het museum - op zondag open is. Wat betreft de visie als geheel haalde hij een Chinees gezegde aan: beter een kaars aansteken, dan klagen over de duisternis. ,,Ik lies it en tocht: dit is ‘t, dit is ‘t.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân