Persoon uit Dokkum aangehouden op verdenking van bedreigen Femke Halsema

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam. ANP

De politie heeft in de afgelopen weken drie verdachten aangehouden op verdenking van bedreigingen aan het adres van Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam. Eén van die drie verdachten is een persoon uit Dokkum, zo meldt het Openbaar Ministerie.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

De andere twee verdachten komen uit de gemeente Hollands Kroon en Den Bosch. De drie verdachten variëren in leeftijd van 18 tot 24 jaar. De bedreigende teksten, die op internet zijn gepubliceerd, hadden te maken met de beslissing van de Amsterdamse driehoek om een eventuele huldiging van Ajax vorige maand niet op het Museumplein te organiseren, maar in de Johan Cruijff Arena. Dat gebeurde omdat er niet genoeg beveiligers konden worden ingehuurd.

Die beslissing zorgde voor veel ophef en was voor een aantal verdachten reden om op internet ernstige bedreigingen te uiten richting Halsema. De burgemeester van Amsterdam heeft aangifte gedaan van deze bedreigingen. De drie verdachten zijn gedagvaard voor snelrechtzittingen op 30 juni en 7 juli.

Een jongen van dertien jaar uit Culemborg was ook verdachte, maar heeft na een gesprek met de politie in het bijzijn van zijn ouders een reprimande gekregen. De jongen heeft een excuusbrief geschreven aan de burgemeester en wordt niet meer vervolgd.

Het is niet uitgesloten dat de politie meer aanhoudingen gaat verrichten. De burgemeester zou naar eigen zeggen ook met de dood zijn bedreigd en dreigementen van seksuele aard hebben ontvangen. Om hoeveel bedreigingen het precies gaat, is niet bekendgemaakt.

Nieuws

menu