Opruimen drugsafval is financiële strop voor eigenaar boerderij in Wânswert

FOTO ANP

Het kost de eigenaar van een leegstaande boerderij aan de Wirdtserterp in Wânswert zeker 300.000 euro om zijn met drugsafval verontreinigde mest naar een erkende afvalverwerker af te voeren. Het betekent voor hem een regelrecht faillissement, laat zijn advocaat Gina Kamsma donderdag bij de Raad van State weten. Het geld is door de eigenaar onmogelijk op te hoesten.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân
Súdwest-Fryslân

Een drugslab, die een huurder van het pand begin dit jaar had opgezet, is de oorzaak. Er werd drugsafval in de mestkelders gedumpt en daarvoor wordt de eigenaar van het pand door de gemeente Noardeast-Fryslân verantwoordelijk gehouden. De gemeente legde eerder al een dwangsom van 450.000 euro op om te voorkomen dat de eigenaar uit Hindeloopen de mest over zijn land zou uitrijden. Daarbij eist de gemeente dat het afval zo snel mogelijk door hem moet worden opgeruimd.

De raadsvrouw liet weten dat er vanwege natuurlijke afbraak van natuurlijke afbraak geen of slechts nog een verwaarloosbare hoeveelheid amfetamines in de mest zit. Onschuldige reststoffen, zo noemt ze het. Ook zou de 2.500 ton aan mest naar verloop van tijd zonder problemen door de mestverwerker kunnen.

Onderzoek wijst anders uit, volgens Noardeast-Fryslân. Zij willen met het verbod op uitrijden van de mest voorkomen dat resten van de drugs in de voedselketen terechtkomen.

De Raad van State wil tot op de bodem uitzoeken of er inderdaad nog drugsafvalresten in de mest zitten en of de mest definitief naar een afvalverwerker moet of naar een mestvergister kan. Een uitspraak volgt begin januari.

Nieuws

menu