Ondernemers Dokkum zijn voor loopbrug

Een impressie van de nieuwe brug in Dokkum. AFBEELDING NOARDEAST-FRYSLÂN

De twee ondernemersverenigingen in Dokkum zijn voor de plannen voor een hoge loopbrug naar de bolwerken. Die zou zorgen voor ‘een geheel nieuwe beleving’.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Dat schrijven de Ondernemersvereniging Dokkum en Handel en Industrie Dokkum en omgeving aan de gemeenteraad en B en W van Noardeast-Fryslân. De plannen voor een hoge ‘beleefbrug’ van het Harddraverspark naar de monumentale bolwerken zorgen voor veel discussie in en om de stad. Het tegengeluid klinkt daarbij het luidst.

Volgens de ondernemersverenigingen is de brug een geweldig plan, zij het enkel in combinatie met de grootschalige opknapbeurt voor het Harddraverspark. De totale kosten zijn vooralsnog geraamd op 5,5 miljoen euro.

De briefschrijvers vinden dat het argument om de bolwerken met rust te laten, namelijk dat ze historisch en monumentaal zijn, niet opgaat. ‘Dit gedeelte van de Bolwerken is al niet meer origineel. Rond 1870 werd het Oostelijke Bolwerk afgegraven en werd de Oostersingel met de vrijkomende grond gedempt. De Oostelijke stadswal is verdwenen en vervangen door de straat Oosterbolwerk en een plantsoen.’

‘Wij zijn met de historische verenigingen van mening dat de historische waarde van Dokkum zo goed mogelijk moet blijven bewaard. Het gebied waar het om gaat, kent echter al een hoge mate van verstoring, aangezien het gehele plangebied vanaf de jaren twintig van de 20ste eeuw is bebouwd (de Oosterkerk en bijgebouwen).’

Als de gemeenteraad volgende week besluit over de herontwikkeling van het Harddraverspark, dienen Groen NOF en de PvdA in elk geval een amendement in tégen de brug. Niet alleen vanwege de verstoring van de bolwerken, maar ook omdat de partijen niet geloven in de brug als economische impuls voor de binnenstad. Ook heeft het bouwwerk nauwelijks effect op de bereikbaarheid, schrijven de twee partijen.

In een enquête op een lokale nieuwssite zegt 90 procent van de ruim 600 respondenten tegen nieuwe bruggen te zijn.

Nieuws

Meest gelezen