Noardeast opnieuw aan zet in slepende zaak kippenboer Aalsum

Archieffoto van een pluimveehouderij. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De rechtbank Noord-Nederland is haar boekje te buiten gegaan door de aanvraag voor een hekwerk rond een vrije kippenuitloop in Aalsum te vernietigen. Noardeast-Fryslân moet nu opnieuw een besluit nemen.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

De zaak rond de pluimveebedrijf het Waddenei in Aalsum sleept al een aantal jaar voort. Kippenboer Rimer Dijkstra vroeg in 2019 een vergunning aan om een perceel te omheinen waar hij zijn 30.000 kippen buiten kan laten scharrelen. Omwonenden kwamen daartegen in het geweer: zij vrezen overlast van stank en fijnstof.

Scharrelen

De kippenboer en zijn advocaat verdedigen zich onder meer met het argument dat nooit alle 30.000 kippen tegelijk buiten zullen scharrelen, naar verluidt is dat maar 10 tot 50 procent. In 2021 vernietigde de rechtbank Noord-Nederland de aanvraag voor het hek, waar volgens de rechter onterecht een vergunning voor is afgegeven.

Dat had de rechter niet mogen doen, betoogt de Raad van State nu. Burgemeester en wethouders van Noardeast-Fryslân hebben ‘beleidsruimte’, stelt de hoogste rechter, om vergunningen af te geven voor zaken die in strijd zijn met een bestemmingsplan. De Raad van State bepaalt nu dat Noardeast een nieuwe beslissing moet nemen over de in 2019 aangevraagde vergunning.

Nieuws

menu