Noardeast-Fryslân gebruikt begrotingsplusje voor dorpen en rondweg Wânswert, onroerendezaakbelasting wordt bevroren

Gemeentehuis Dokkum. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Gemeentehuis Dokkum. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De begroting van Noardeast-Fryslân voor 2023 kent een overschot van 5,4 miljoen euro, op een totaal van ruim 170 miljoen. Het extraatje gaat naar de rondweg om Wânswert, een dorpen- en wijkenfonds en dorpshuizen.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Volgens de gemeente is de begroting weliswaar positief maar wordt die overschaduwd door financiële zorgen van inwoners, verenigingen en bedrijven. Zo wordt de komende drie jaar negen ton uitgetrokken voor een dorpen- en wijkenfonds voor initiatieven van burgers. Er komt daarnaast bijna een half miljoen euro voor het verduurzamen van dorpshuizen. Veel gemeenschapshuizen zuchten onder de hoge energieprijzen.

Minder rooskleurig

De gemeente zegt er de komende jaren financieel goed voor te staan, al is het perspectief vanaf 2026 veel minder rooskleurig - onder meer vanwege lagere uitkeringen vanuit het Rijk. De huidige investeringen helpen volgens wethouder financiën Jouke Douwe de Vries om financieel voordeel te behalen en er de komende jaren beter voor te staan.

In de begroting wordt ook rekening gehouden met de rondweg om Wânswert, die ‘op korte termijn’ aangelegd gaat worden. Ook wordt de ozb bevroren. De gemeenteraad bespreekt de begroting op 3 november.

Bevriezen

Het bevriezen van de ozb in Noardeast is opmerkelijk. Vorig jaar juli stond toenmalig wethouder financiën Theo Berends nog wanhopig ten overstaan van de gemeenteraad. Er moest 8 miljoen bezuinigd worden, en op tafel lag onder meer een ozb-verhoging van 10 procent. Berends zag zich tot die draconische maatregel gedwongen vanwege het gitzwarte financiële perspectief in Dokkum.

,,Wat doen we hier dan nog?’’, liet Berends zich ontvallen. ,,Dit is een hartenkreet. Als een democratisch gekozen orgaan niet eens meer keuzes kan maken voor het welzijn van de eigen bevolking? Terwijl wij niets te zeggen hebben en alleen maar aan de leiband van Den Haag lopen. Sorry. Ja.’’

Ook de aankomende boedelscheiding van Noardeast-Fryslân met Dantumadiel loopt in de papieren en gaat ‘Dokkum’ minstens 3,5 miljoen euro kosten.