Noardeast gaat Waddenagenda voorlopig toch niet ondertekenen

Boeren dinsdagavond voor de deur van het gemeentehuis in Kollum, waar een spoedvergadering was over de Waddenagenda. FOTO LC/TIM FIERANT

Noardeast-Fryslân gaat de Waddenagenda toch niet ondertekenen. Dat zei wethouder Jelle Boerema dinsdagavond nadat hij door bijna de hele gemeenteraad onder vuur was genomen.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

De gemeenteraad wil dat burgemeester en wethouders de Waddenagenda 2050 - een soort masterplan voor het Waddengebied - voorlopig niet ondertekenen. Vooral de zomerpolders zouden in die plannen slecht beschermd worden. Een motie die opriep niet te tekenen werd vorige week door vrijwel de gehele raad ondertekend.

Burgemeester en wethouders wilden die motie evenwel niet uitvoeren en de Waddenagenda tóch ondertekenen, maakten ze voor het weekeinde bekend.

Dat voornemen leidde tot ophef. Bij de gemeenteraad, die zich opzij gezet voelde, en bij de boeren. Die trokken maandagochtend massaal naar Dokkum om een petitie aan de burgemeester aan te bieden.

Tijdens een spoedvergadering dinsdagavond maakte VVD-wethouder Jelle Boerema bekend dat Noardeast de plannen voorlopig toch niet ondertekent. Eerst moeten de belangen voor de inwoners beter duidelijk gemaakt worden, zegt Boerema. Ook gaat de gemeente op zoek naar een beleidsambtenaar landbouw. Die is er nog niet en wordt node gemist, bekent Boerema.

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen kwam dinsdag met een boodschap voor de protesterende landbouwers aan de Waddenkust. Hun belangen worden ,,voluit onderkend’’, reageerde ze vanuit Den Haag . ,,Ik begrijp de zorgen van de akkerbouwers heel goed. Zij vrezen voor hun brood. Ik wil hen graag gerust stellen.’’

Nieuws

menu