Noardeast-Fryslân is regenbooggemeente, zij het niet zonder slag of stoot

Regenboogvlag

Regenboogvlag

Noardeast-Fryslân is de vijfde regenbooggemeente van Friesland. Dat besloot de gemeenteraad donderdagavond. Hoe vaak de regenboogvlag op het gemeentehuis mag wapperen, was nog wel even onderwerp van discussie.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Al snel bleek dat het gros van de gemeenteraad achter de regenboogstatus voor Noardeast-Fryslân stond. Ook het CDA, al zag die het niet zitten om de regenboogvlag vier keer per jaar op het gemeentehuis te laten wapperen. Volgens de christendemocraten was één keer per jaar genoeg, op Coming Out Day.

Het kwam de partij op een stortvloed aan kritiek te staan. ,,Ik tocht dat ik it ferkeard lêzen hie’’, reageerde PvdA’er Gryte Schaafstal. Ze kreeg bijval van Cootje Klinkenberg (ALL): ,,Wat ons betreft kan deze vlag niet vaak genoeg gehesen worden.’’ Barbara Wijbenga van Gemeentebelangen vond dat het CDA ,,nogal wat beweerde’’ door te stellen dat de partij er ook wilde zijn voor diegenen die de vlag juist niet graag in top zien.

Opvallend genoeg bleef de ChristenUnie, die tegenstemde, buiten schot. ELP Noardeast-Fryslân, ook tegen, kreeg dan weer het verwijt de stukken niet gelezen te hebben. Zowel het CDA, de ChristenUnie en ELP vonden dat de vlag eerder verschillen tussen mensen markeert dan een hart onder de riem voor seksuele minderheden.