NVWA bevestigt: dode en zieke vogels langs Friese kust besmet met vogelgriep

Een dode grauwe gans die op de pier van Holwerd werd aangetroffen Foto: Marcel van Kammen

Vogelgriep is de oorzaak van de vele tientallen dode en zieke watervogels die de afgelopen dagen langs de Waddenkust zijn aangetroffen.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân
Ameland

Vanwege de vogelgriep kwamen maandag onder andere de gemeente Noardeast-Fryslân, Veiligheidsregio Fryslân, Wetterskip, en provincie Fryslân bij elkaar. De afgelopen week, en met name afgelopen weekend, zijn er vele tientallen dode en zieke vogels gevonden langs de Friese kust en bij Ameland.

Lees ook | Tientallen kadavers langs kust: vogelgriep lijkt hard toe te slaan

Nadat er steeds meer vogels werden gevonden, nam het NVWA extra monsters. De dieren zijn onder andere aangetroffen bij Holwerd, Ferwert en op Ameland. Volgens vogel-opvangcentrum De Fûgelpits in Moddergat zijn er allerlei wilde vogels gevonden, zoals wulpen, grutto’s, buizerds en velduilen, maar vooral brandganzen.

'We willen dit gezamenlijk aanpakken en niet ieder voor zich'

Dat het zou gaan om vogelgriep hing al een paar dagen in de lucht. Daarom besloten betrokken partijen, waaronder de gemeente Noardeast-Fryslân, Veiligheidsregio Fryslân, Wetterskip Fryslân en It Fryske Gea maandag bij elkaar te komen. „Door de hele provincie zijn wel vogels gevonden. Daarom willen we dit gezamenlijk aanpakken en niet ieder voor zich”, zo laat een woordvoerder van Noardeast-Fryslân weten. „Bijvoorbeeld als het gaat om het opruimen van de vogels. We laten ze in natuurgebieden voorlopig liggen, maar in publieksruimten worden de vogels weggehaald.”

Raak dieren niet aan

Veiligheidsregio Fryslân roept mensen met klem op om niet zelf vogels aan te raken en te verplaatsen. „We komen nog met een punt waar mensen melding kunnen maken van gevonden vogels. Naar verwachting dinsdag”, zegt de woordvoerder.

Dat er maandag zoveel partijen bij elkaar kwamen om het probleem te bespreken, heeft volgens haar te maken met eerdere ervaringen. „Met dat in het achterhoofd, is het goed om vroeg met elkaar in gesprek te gaan, want we hebben elkaar nodig. Bijvoorbeeld als het gaat om: wat speelt er op welke locaties, wat is er nodig en wat is het handigst om gezamenlijk op te pakken? Plus, het is beter om elkaar in een vroeg stadium op te zoeken dan dat je achteraf moet zeggen: we waren te laat.”

Een van de eerste besmette vogels kwam in beeld bij vogelopvangcentrum De Fûgelpits. ,,De eerste vogels werden op Ameland gevonden en die kadavers werden vorige week opgestuurd naar NVWA. Dat bleek om vogelgriep te gaan”, vertelt Gaatske Wiersma van het opvangcentrum. Later in de week werden er steeds meer vogels gevonden. ,,Afgelopen zaterdag veertig dode brandganzen en gisteren wel zestig.”

'We hadden heel graag willen helpen. Maar als we deze vogels opvangen, krijgen ook onze eigen vogels er last van'

Het liefste had Wiersma zicht ontfermd over de vogels. ,,We hadden heel graag willen helpen, en het kriebelde ook, maar het kon helaas niet. Als we deze vogels opvangen, krijgen ook onze eigen vogels er last van. Daarom is het beter om de al zieke vogels in te laten slapen, zodat ze direct uit hun lijden worden verlost”, verzucht Wiersma.

Lees ook | Vogelgriepvirus geconstateerd bij brandganzen op Ameland

Nieuws

Meest gelezen