Lauwersmeerdijk verstevigd met ruim 250.000 betonblokken

Foto: Marcel van Kammen

De Lauwersmeerdijk is dit jaar over een lengte van 2,4 kilometer verstevigd met ruim 250.000 zogenoemde Verkalitblokken door Wetterskip Fryslân.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Verkalitblokken zijn betonblokken die door een zogenoemd ‘interlocksysteem’ met elkaar in verbinding staan. De buitenkant van de dijk werd vorig jaar al over een lengte van 900 meter met van die blokken versterkt.

In het kader van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) krijgt de dijk nieuwe bekledingen en de vorm van de dijk wordt aangepast, zodat deze beter bestand is tegen hoge golfslag. Ook zijn de bermen langs de onderhoudsweg aan de binnenkant van de dijk aangepakt.

De nieuwe Waddentribune in de Lauwersmeerdijk is ook klaar. Vanaf nu kunnen wandelaars op deze zitplek genieten van het uitzicht over de Waddenzee. Fietsers kunnen dat vanaf april 2021, omdat ze tijdens de wintermaanden niet op de dijk mogen.

Deze winter werkt Wetterskip Fryslân nog aan het herstellen van de binnenweg op de Lauwersmeerdijk en blijven er rijplaten op de dijk liggen. Vanaf het voorjaar 2021 versterkt het waterschap de laatste 1,1 kilometer tot aan de Cleveringsluizen. In 2021 levert het waterschap het laatste gedeelte van de Lauwersmeerdijk op.

Nieuws

menu