Laatste Sneker asielzoekers uit quarantaine in Zoutkamp

FOTO

FOTO NIELS DE VRIES

Alle asielzoekers die na de corona-uitbraak in het azc van Sneek in quarantaine moesten in Zoutkamp zijn daar inmiddels weer vertrokken. Maandag trokken de laatste drie de deur achter zich dicht.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân
Súdwest-Fryslân

In totaal verbleven zestig vluchtelingen tijdelijk in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne. Zij zijn afgelopen dagen teruggekeerd naar Sneek of ondergebracht op anders locaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

De drie die maandag vertrokken testten negatief op het virus maar woonden in Sneek wel samen met bewoners die wel besmet waren. Zij moesten daarom twee weken in quarantaine. Die periode is nog niet voorbij maar de quarantaine maken ze af in een ander azc, waar het wel mogelijk is om mensen af te zonderen.

Ammar Khalil Dabbah (21) uit Syrië is een van de overgeplaatste bewoners. Hij zit nu in Ter Apel en is niet tevreden over de hygiëne in zijn nieuwe tijdelijke woonruimte. „Alles hier is smerig. Er wordt hier niet schoongemaakt”, zegt hij. Ook in Zoutkamp maakte Dabbah zich ernstig zorgen over de hygiëne. „We doen zo goed mogelijk ons best, we horen klachten graag”, reageert Engbers.

Het COA zegt van de corona-uitbraak in Sneek geleerd te hebben. Engbers zegt dat het COA nu naast isoleren van positieve gevallen ook nog naar andere maatregelen kijkt om de bewoners beter tegen het virus te beschermen. Wat voor maatregelen dat zijn is nog niet duidelijk. Het complex met zo’n 450 bewoners is met haar gezamenlijke voorzieningen kwetsbaar. Afstand houden is moeilijk omdat het gebouw sober is ingericht voor grote groepen mensen. Keukens worden gedeeld met vijftig man en badkamers met z’n zessen. In de week van 13 mei sliepen daarom een aantal bewoners bewust buiten in een slaapzak omdat ze binnen bang waren een coronabesmetting op te lopen.