Kan de verspreider van het coronavirus in Dokkum juridisch worden vervolgd?

De besmette persoon zocht juist zijn vrienden op, wat uiteindelijk leidde tot minimaal achttien besmettingen. 

Er lijken geen juridische gevolgen te zijn voor de Dokkumer die aan de basis staat van de corona-besmettingen in Dokkum. Ondanks wet- en regelgeving als het gaat om infectieziekten.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Vorige week werd duidelijk dat een Dokkumer die wist dat hij besmet was met het virus, niet in quarantaine ging voor twee weken. De besmette persoon zocht juist zijn vrienden op, wat uiteindelijk leidde tot minimaal achttien besmettingen. 

,,Op het moment dat iemand besmet is, geven wij het dringende advies om twee weken thuis te blijven. En wij gaan ervan uit dat mensen dat opvolgen, we bellen ze in de loop van de week ook altijd op om te vragen hoe het gaat”, aldus Marcel de Jong van de GGD.

Vrijwillige quarantaine

Rondom ziekten als corona, zijn er allerlei wetten en regels. Zo kunnen mensen die niet in quarantaine willen, gedwongen worden door de burgemeester en de veiligheidsregio. ,,Maar dat is nog niet gebeurd in Friesland, en bij mijn weten ook niet in Nederland”, aldus De Jong.

Lees ook | Coronabrandhaard Dokkum: ben je in de buitenlucht toch niet veilig voor het coronavirus?

En zolang die dwang tot quarantaine niet wordt opgelegd, valt er volgens De Jong ook niets te handhaven of te vervolgen. ,,Maar ‘Dokkum’ kan wel een ‘wake-up-call’ zijn voor gemeenten om alsnog maatregelen te nemen of te overwegen”, aldus De Jong. 

Zolang er geen dwang wordt opgelegd tot quarantaine bij besmetting, valt een verspreider van het virus dus niet te vervolgen. Anders is dat, als er aangifte wordt gedaan, door bijvoorbeeld iemand die besmet is geraak.

Geen strafrechtelijk onderzoek

,,Er loopt geen strafrechtelijk onderzoek”, meldt Bart Olmer van het Openbaar Ministerie desgevraagd. ,,Er zijn geen aangiften gedaan tegen de persoon. Daarbij speelt mee dat het terugvoeren tot een persoon juridisch ook bewijsbaar moet zijn. De juridische bewijslast is van een andere orde dan het contactonderzoek van de GGD.” Olmer ziet nog wel een probleem voor eventuele vervolging. ,,Bij een verdenking van bijvoorbeeld ‘poging zware mishandeling’ door besmetting met het virus, moet er de intentie zijn geweest om anderen bewust te besmetten. Zoals bij bijvoorbeeld de ‘corona-spugers’.” 

De gemeente Noardeast-Fryslân wacht de ontwikkeling van de besmettingen de komende dagen af, meldt woordvoerder Marten van der Meulen. ,,We wachten de cijfers af en kijken dan of er extra maatregelen genomen moeten worden. Welke? Daar lopen we niet op vooruit!”

Nieuws

menu