Inspectie neemt 8 verwaarloosde honden in beslag in Noardeast-Fryslân. De schuren waren smerig en overal lagen uitwerpselen

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in Noardeast-Fryslân acht ernstig verwaarloosde boomerhondjes in beslag genomen. De dieren liepen rond in schuren vol uitwerpselen en waren minstens een jaar niet getrimd.

Tijdens een controle op een huisadres in de gemeente Noardeast-Fryslân hebben de LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming) en de politie afgelopen week zes volwassen honden en twee pups aangetroffen die ernstig verwaarloosd werden.

Lees meer over
Noardeast-Fryslân

De inspectie en de politie kwamen de zaak op het spoor na een melding via het meldpunt 144. Zij troffen ter plekke - de plaatsnaam wordt vanwege herleidbaarheid niet genoemd - zes volwassen honden en twee pups aan, die rondliepen in twee schuren. De dieren kwispelden nog vrolijk, maar de situatie was buitengewoon treurig te noemen.

De vloeren waren bezaaid met poep en plas en her en der stonden bakjes met smerig drinkwater. De honden hadden een volledig vervilte vacht, wat betekent dat de haren in elkaar zijn gedraaid tot grote hopen. ,,Je moet deze boomerhondjes regelmatig kammen en trimmen’’, zegt LID-woordvoerder Jelko de Ruijter. ,,Zo niet, dan gaat het binnen no-time fout.’’