Hele weekend brandstichtingen in natuurgebied bij Driezum

De brandweer van Kollum blust de brandhaarden. FOTO KEVIN VAN DER VELDE/PRONEWS

Zondag en zaterdag zijn er meerdere pogingen tot brandstichting geweest in natuurgebied Rinsma Pôle bij Driezum. De brandweerkorpsen van Kollum en Damwâld moesten uitrukken.

Zondag was het rond het middaguur raak en kwam de brandweer van Damwâld in actie. Op zaterdag had de brandweer van Kollum de handen vol aan meer dan twintig pogingen tot brandstichting. Ze moesten op dezelfde plek in actie komen als afgelopen zomer.

Het vermoeden is dat vandalen hebben geprobeerd brand te stichten op dezelfde plek waar afgelopen zomer een broeibult in vlammen opging. Ook de zomer daarvoor moest de brandweer op die plek in actie komen. Dit keer werden op verschillende plekken langs het voetpad brandhaardjes aangetroffen. Volgens de brandweer zijn er zeker twintig pogingen gedaan.

Ver buiten dorp

In het dorp is weinig bekend over de branden, zegt Thea van den Berg van Dorpsbelang. Het park bij Rinsma State ligt ver buiten Driezum. Het park is in beheer bij de gemeente Dantumadiel.

Een voorbijganger merkte het vuur zaterdag omstreeks 6.00 uur 's avonds op. Politie en de brandweer van Kollum kwamen ter plaatse. Uiteindelijk zette de brandweer op één plek drukschuim in om het vuur te doven. Op de andere plekken werden de vuurrestanten uit elkaar getrokken om er zeker van te zijn dat alles uit was.

Route

In het park aan de Van Sytzamawei kon aan de hand van de brandplekken de route van de daders gevolgd worden. Die liep grotendeels langs de voetpaden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân