Hekwerk bij pluimveehouderij verdeelt boer en buren Aalsum

Archieffoto van een pluimveehouderij. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Meerdere buren van pluimveehouderij Het Waddenei in Aalsum zijn bang dat ze ziek worden, als duizenden kippen buiten mogen lopen.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Bij de rechtbank in Groningen vochten ze daarom donderdag de vergunning aan, die kippenboer Rimer Dijkstra kreeg om een hekwerk te bouwen. De omheining moet ervoor zorgen dat de kippen niet weglopen.

De buren zijn niet alleen tegen de komst van het hek, maar vooral ook tegen het vooruitzicht dat de 30.000 kippen van Dijkstra buiten rondlopen. Volgens Fokko Buurma, die 400 meter verderop woont, is het risico van fijnstof en endotoxinen groot. In zijn gezin hebben al twee personen longontsteking gehad, zei hij.

Omgewoeld

Advocaat Moira Hoen van buurvrouw Sytske Boelens betoogde dat Noardeast-Fryslân de belangen van omwonenden niet goed meeweegt. Vrije uitloop van duizenden kippen past volgens haar ook niet in het bestemmingsplan. Het weiland zou helemaal omgewoeld worden en daardoor geen grasland meer zijn voor agrarisch gebruik. En het hek zou misstaan in het landschap.

Jurist Dineke Wielstra zei namens de gemeente dat vrije uitloop wel degelijk past in het bestemmingsplan. Hooguit in de buurt van de stallen wordt het weiland kaal, zei zij. Het beoogde hek is volgens haar nauwelijks zichtbaar en goed ingepast. Volgens Dijkstra voldoet hij aan alle milieueisen en zijn gezondheidsklachten niet aan zijn bedrijf te wijten. Uitspraak binnen zes weken.

Nieuws

menu