'Hans Klok' steelt spullen uit tuinhuisje in Engwierum: 6 weken cel

Tuinhuisje, foto ter illustratie. FOTO PIXABAY

Op Marktplaats, waar hij een bladblazer te koop aanbood, noemde een 47-jarige inwoner van Wâlterswâld zichzelf ‘Hans Klok’. Er kwam geen goochelarij aan te pas, aan de wijze waarop hij zich de bladblazer had toegeëigend: de man had het apparaat net als nog een hoop spullen gestolen uit een tuinhuisje in Engwierum.

Woensdag werd de man door politierechter Remco Jan Maring bij verstek veroordeeld tot zes weken cel. In oktober vorig jaar had de man in de vroege ochtenduren ingebroken in het thuishuisje. De eigenaar van het tuinhuisje had zelf de inbraak ontdekt. Hij zag dat de inbreker, behalve frisdrank en een paar flessen wijn, ook zijn splinternieuwe bladblazer en een jerrycan met benzine had gestolen. De man ging zelf op onderzoek uit. Op Marktplaats vond hij een advertentie waarin hetzelfde soort bladblazer werd aangeboden. De advertentie stond op naam van ‘Hans Klok’.

Toen het telefoonnummer werd gebeld, nam de verdachte op en noemde hij zijn voornaam. Een bezoekje aan de camping waar de verdachte op dat moment verbleef, leverde niets op. Hij was niet in zijn caravan, maar de flessen wijn uit het tuinhuisje stonden wel op tafel en in een berghokje stond de jerrycan die was ontvreemd.

Een dag later was de verdachte wel op de camping. Hij ging er als een speer vandoor toen de eigenaar van de gestolen spullen hem wilde aanspreken. Bij de politie beriep de verdachte zich op zijn zwijgrecht. De man heeft een lang strafblad – 32 pagina’s – en hij is vaker veroordeeld voor diefstallen en inbraken. De straf die werd opgelegd is overeenkomstig de eis van de officier van justitie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân
Rechtbank