Niet een hond of wolf, maar een goudjakhals beet twee schapen dood bij Ferwert

Foto: Shutterstock

Twee schapen bij Ferwert zijn begin oktober niet het slachtoffer geworden van een hond of een wolf maar van een goudjakhals. DNA-onderzoek door uitvoeringsorganisatie BIJ12 heeft dat uitgewezen.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

De goudjakhals is een hondachtige die qua grootte tussen een vos en een wolf in zit. Op 12 februari werd het dier voor het eerst in Friesland waargenomen toen het door een camera van zoogdierkenner Harrie Bosma gefilmd werd in de gemeente De Fryske Marren.

De goudjakhals staat te boek als alleseter. Muizen, ratten en konijnen vormen volgens de Zoogdiervereniging het hoofdbestanddeel van zijn maal, maar het dier kan ook grotere prooien aan. Er zijn ook voorbeelden van aanvallen op schapen. In Nederland werd dat in 2020 twee keer vastgesteld in Gelderland.

Europees beschermd

In Europees verband geldt de goudjakhals als beschermde, inheemse soort. Nederland heeft het dier niet benoemd in zijn Wet natuurbescherming. Er is daardoor geen landelijke schaderegeling. De provincie Gelderland heeft eigen richtlijnen opgesteld, in Friesland bestaan die nog niet.

Nieuws

menu