Gemeente blundert met vrijgeven gevoelige stukken over intocht Sinterklaas Dokkum aan helpers Jenny Douwes

De zitting van de bezwaarschriftencommissie in Dokkum. Rechts Sander Hoekstra, Jenny Douwes en Kerst Huisman. Foto LC

De gemeente Noardeast-Fryslân heeft ten onrechte vertrouwelijke informatie over de veelbesproken Sinterklaasintocht in Dokkum openbaar gemaakt.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Dit bleek donderdagmiddag tijdens een zitting van de bezwaarschriftencommissie.

Tijdens de zitting verklaarde een ambtenaar van de gemeente dat de stukken achteraf niet vrijgegeven hadden mogen worden. Ze zouden ‘persoonlijke beleidsopvattingen’ bevatten, die niet openbaar horen te worden gemaakt.

Volgens actievoerster Jenny Douwes geven die stukken echter belangrijke feitelijke informatie over de gang van zaken rond de Sinterklaasintocht. Er staat onder meer in dat de Veiligheidsregio ‘in de scenario’s met betrekking tot de dreiging op een terroristische aanslag of grootschalige ordeverstoring’ spreekt over een ‘aannemelijke waarschijnlijkheid’.

Hoger beroep

Dit toont volgens Douwes aan dat ook anderen zich zorgen maakten over de veiligheid rond de Sinterklaasintocht. Zij denkt dat deze informatie van belang kan zijn voor het hoger beroep in de rechtszaak tegen haar. Ook andere veroordeelden in de zaak van de ‘blokkeer-Friezen’ kunnen er mogelijk hun voordeel mee doen, denkt zij.

De Jongfryske Mienskip had de extra stukken van de gemeente toegestuurd gekregen na een WOB-verzoek dat die deed om Jenny Douwes te steunen. De zitting van donderdagmiddag ging over een bezwaarschrift van deze vereniging, die net als Douwes vindt dat de gemeente juist nog te weinig informatie openbaar gemaakt heeft.

Nieuws

Meest gelezen