Erepenning Menslievend Hulpbetoon voor redder Kollumse in nood

Redder in nood Hindrik Tabak samen met het slachtoffer dat hij uit de auto haalde. Rechts loco-burgemeester Esther Hanemaaijer. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Hindrik Tabak (28) uit Ureterp heeft vrijdag de bronzen Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon uitgereikt gekregen in Kollum.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Dit is een koninklijke onderscheiding voor personen die een ‘menslievende daad’ hebben verricht, met moed, beleid en gevaar voor eigen leven. De erepenning wordt slechts een gering aantal keren per jaar toegekend.

Tabak redde op 20 november een 82-jarige vrouw uit Kollum het leven. Hij reed rond 18.00 uur langs de Tolhuis in deze plaats. Er hing een zeer dichte mist en het vroor licht. Ineens zag hij twee auto’s staan die hun alarmlichten aan hadden. De beide bestuurders maakten stopgebaren.

Toen hij stopte, zag hij in de trekvaart een auto nog net boven het water uitkomen. In de auto zat de 82-jarige vrouw uit Kollum. Ze had de autoruit met een lifehammer stukgeslagen, maar kon niet uit de wagen komen.

De Ureterper bedacht zich niet en sprong het ijskoude water in. Hij zwom naar de auto en haalde de vrouw eruit. De reddingsactie was net op tijd, want vlak daarna zonk de auto naar de bodem. Samen met omstanders hielp hij de vrouw op de kant. Bij de dichtstbijzijnde boerderij werd ze onder de douche gezet. Daarna namen de hulpdiensten het over.

De vrouw had door de dichte mist en duisternis de belijning op de weg niet gezien en was daardoor de trekvaart ingereden. Tabak kreeg de koninklijke onderscheiding gisteravond uit handen van locoburgemeester Esther Hanemaaijer in de historische buitenplaats Philippusfenne in Kollum. De erepenning werd in 2018 vijf keer uitgereikt, in 2019 twaalf keer en dit jaar, tot vrijdag, vijf keer.

Nieuws

menu