Eigenaar Halve Maan Dokkum: 'Besmette medewerkers hebben lichte coronaklachten'

Grandcafé Halve Maan in Dokkum was net vijf weken open toen de lockdown kwam vanwege COVID-19. En nu is de zaak dicht, omdat twee medewerkers corona hebben. ,,It like sa fier fuort, mar no is it hiel tichtby.’’

De Halve Maan in Dokkum.

De Halve Maan in Dokkum.

De beide medewerkers maken het goed, zegt Theo Kingma, eigenaar van grandcafé Halve Maan in Dokkum. Ze merken weinig tot niets van de besmettelijke virusziekte die ze onder de leden hebben. ,,Wat ferkâlden en wat snotterich. Dêr hienen se oars net om thússitten.’’

Maar dat doen ze wel. En de rest van het personeel ook. Donderdag meldde een medewerkster dat bij er haar broer corona was vastgesteld. Hij had het inmiddels beruchte huisfeest in Dokkum bezocht, waar iemand rondliep die de gezondheid van anderen willens en wetens in gevaar had gebracht.

Vrijdag dicht

Deze vrouw en haar andere broer, die eveneens in het grandcafé werkt, gingen daarop meteen naar huis. De Halve Maan was de rest van de dag open. Vrijdag bleven de deuren van het etablissement aan de Diepswal dicht. Uit voorzorg. ,,De sûnens fan gasten en persoaniel stiet foarop’’, benadrukt Kingma.

Zeven personeelsleden zijn die dag getest. Zaterdagochtend druppelden de uitslagen binnen. Een andere kracht, die ook op het betreffende huisfeest was geweest en de medewerker van wie de broer besmet was, bleken positief. De andere vijf niet.

Lees ook | Nog vijf besmettingen in Dokkum, voornamelijk op terras

Kingma nam vervolgens contact op met de GGD. ,,Dêr seinen se dat ik wol wer iepen koe. Mar ja, wy hienen al melden dat wy ticht soenen.’’ Via social media en een plakkaat op de deur. ,,It wie te koartdei om it wer oan te passen. Dat wy ha it sa mar litten.’’

Nieuws hakte er in

Het nieuws hakte er in bij de medewerkers. ,,Se sitte der fan it begjin ôf by. It is echt in freoneploech.’’ Er moet een nieuwe planning komen nu er mensen zijn uitgevallen. Zondag zit de horeca-ondernemer met zijn mensen rond de tafel ,,foar in ‘plan de campagne’.’’ Zodat hij maandag weer open kan.

In februari begon hij grandcafé Halve Maan in een voormalige kledingwinkel. De zaak was amper vijf weken op gang toen de regering het maatschappelijk verkeer voor een groot deel stillegde vanwege de uitbraak van COVID-19.

Kingma ging maaltijden bezorgen ,,om de holle boppe wetter te hâlden.’’ Omdat hij net zijn bedrijf was gestart, kwam hij niet in aanmerking voor overheidssteun.

Toen de maatregelen op 1 juni werden versoepeld, kwam de loop er meteen goed in bij het café. ,,Wy koenen lekker wer ús ding dwaan. En no ha we dit. Korona like sa fier fuort. Mar it is no hiel tichtby.’’

Lees ook | Extra toezicht op feestjes in Dokkum na 9 besmettingen in uitgaansleven

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân
Coronavirus