Een jongensdroom: Twee dertigers volbrengen Elfstedentocht en eindigen met een boete

De mannen komen aan op de Bonkefeart

Piet Mulder (36) uit Kollumerzwaag en Gerben Douma (32) uit Buitenpost schaatsten zaterdag met z’n tweetjes de Elfstedentocht.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân
Achtkarspelen

,,Zaterdag 200 kilometer. It giet oan!’’, appte Piet afgelopen donderdag naar zijn maten van de survivalclub in Kootstertille. Eerst was er een groepje van vijf dat wel zin had in een Elfstedentocht, maar uiteindelijk stapte Piet zaterdagochtend om vijf uur alleen met Gerben op het ijs van De Swette bij Leeuwarden.

Het ijs was soms heel slecht - op de Sleattemermar leek schaatsen meer op schots springen - en soms prachtig zoals op de Luts bij Balk. Alleen in Harlingen moesten de mannen van het ijs af en hebben ze een stuk hardgelopen langs de kant.

Rond middernacht kwamen Piet en Gerben aan op de Bonkefeart. Hier stonden niet alleen vrienden en familie te wachten, ook de politie was ter plaatse toen de mannen finishten. Het hele gezelschap werd op de bon geslingerd wegens overtreden van de avondklok. Het was een boete waard, stelt Gerben.

Beide mannen schaatsen alleen op natuurijs. Dus goed voorbereid waren ze niet. Op plekken met slecht ijs, was het hard werken. ,,It wie hels, mar ek hiel leuk’’, zegt Gerben. ,,In jongensdream.’’ Piet reed de Tocht in 2012 ook al eens op eigen houtje. Na afloop kreeg hij toen een kruisje van zijn vader Theo, die de Elfstedentocht in 1985 en 1986 volbracht. Z’n tweede kruisje gaf Theo dit weekeinde aan Gerben. ,,Echt geweldich.’’

Van de negen schaatsers uit Woudsend en omstreken die zondagochtend om zeven uur vanuit Sneek aan het Elfstedentraject begonnen, wisten uiteindelijk drie de tocht te volbrengen. Dat waren Gert-Jan Bleeker, Janneke van der Pol en Wander van der Pol. Echter, het hele gezelschap heeft gesmokkeld, biecht Durk Douma, met zijn 58 jaar de nestor van de groep, op. Omdat de ijskwaliteit tussen Franeker en Bartlehiem niet overhield, legden ze dat deel met de auto af. ,,Wy ha in skitterende dei han.’‘ Met name van de Slettemermar en de Luts genoot het gezelschap. ,,In sprookje’‘, vonden de schaatsers.

Nieuws

menu