Eelke Bakker (109), de oudste man van de Benelux, overleden: 'Een fantastische (oude) opa'

Eelke Bakker. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Eelke Bakker is op zondag 3 mei in Dokkum in het bijzijn van zijn dierbaren overleden. Bakker werd 109 jaar. De uitvaart is in familiekring gehouden.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân
Ameland

In 2017 was de Dokkumer de oudste man van Nederland, ruim een jaar later de oudste Fries ooit. Een jaar geleden was Bakker als oudste man van de Benelux zelfs nog te vinden op het zestigjarig huwelijksfeest van zijn dochter. Bakker was getrouwd met Bauktje Sonnema. Zij overleed op 3 maart 2007 en behaalde de respectabele leeftijd van 91.

Bakker wordt door zijn familie omschreven als een ,,lieve zorgzame vader, schoonvader en fantastische (oude) opa''. Er is een herdenkingspagina aangemaakt waar concoleances kunnen worden geplaatst.

Ameland

Bakker kwam op 28 juli 1910 in Ballum op Ameland ter wereld. In 1964 verhuisde hij naar Dokkum, maar het Waddeneiland liet hem nimmer los. ,,Amelân bliuwt yn it hert sitten'', zei hij in 2017 in de rubriek De Tijdlijn van de Leeuwarder Courant.

Lees ook | De Tijdlijn: Eilander jonkje

Hij mocht in dat jaar bij de openingsoptocht voor de Ambachtelijke Dag in zijn geboortedorp Ballum vorstelijk naast toenmalig burgemeester Albert de Hoop in een oldtimer uit 1909 zitten. Hij genoot volop.

Zelfredzaamheid

Hoe oud Bakker ook werd, zijn zelfredzaamheid kenmerkte hem. Een hoortoestel weigerde hij pertinent. Aan een rolstoel of stok wilde hij niet: lopen ging immers meestal prima. Zonder de thuiszorg kon de Dokkumer niet meer, maar hij zag er de lol wel van in af en toe iets voor de thuiszorgers - en zijn familie - te verstoppen.

Laatste verjaardag

Zijn 109de en laatste verjaardag vierde Bakker vorig jaar in de achtertuin van zijn zoon in Damwâld. Hij was omringd door elf kleinkinderen, dertien achterkleinkinderen en vier achterachterkleinkinderen.

Nieuws

menu