Dokkumer duo beleeft hels avontuur in de Eifel: 'Caravans, koelkasten en olievaten. Alles kwam voorbij'

Een midweek ontspannen in de Eifel was het idee. Dat pakte net wat anders uit. Titia Boersma (66) en Yfke Linthof (70) uit Dokkum beleefden deze week een hels avontuur in het - door overstromingen - zwaar getroffen gebied. „De film staat nog op mijn netvlies.”

Yfke Linthof uit Dokkum maakte vanuit haar hotel een foto van het hoge water.

Yfke Linthof uit Dokkum maakte vanuit haar hotel een foto van het hoge water. EIGEN FOTO

Boersma is weer terug in Dokkum, Linthof doet haar verhaal telefonisch vanaf de camping in Drenthe. Eindelijk kan ze een beetje bijkomen van haar ‘vakantie’ in de Eifel. In een spraakwaterval vertelt ze het bizarre avontuur dat zij en haar vriendin Titia Boersma deze week meemaakten.

„Dinsdag kwamen we aan in Mayschoß”, begint ze haar relaas. Op dat moment was er nog geen vuiltje aan de lucht. „Vanwege de verwachte regenval, vroeg het hotel woensdagmiddag aan de gasten om hun auto’s hogerop te zetten. Maar wij dachten: ‘Hoe mâl kin dat gean?’” Toch parkeren ze de auto van Boersma een paar kilometer verderop. De regen én een doorgebroken dam beginnen het landschap dan al te veranderen. Linthof: „Het kleine riviertje naast het hotel (Ahr, red.) werd breder en breder.”

Verhuizen

Door het dreigende water moeten de hotelgasten woensdagavond verkassen naar de 3e etage, vertelt zij. Het is de opmaat naar een lange nacht. Linthof: „De vleugel waarin we zaten bleek niet veilig genoeg, dus moesten we verhuizen naar een andere vleugel van het hotel.”

Tot overmaat van ramp valt de elektriciteit én het water uit. „We moesten héél spaarzaam met onze telefoon omgaan”, vertelt ze ernstig. „De telefoon van Titia was zelfs al leeg!” Ze vindt de nacht afschuwelijk: „Dat je niet even kunt appen om te laten weten hoe het gaat...” Ook vallen zendmasten in de omgeving uit, wat de communicatie in het gebied nog verder bemoeilijkt. Toch weet Linthof af en toe contact te leggen met familie en vrienden.

„Slapen hebben we die nacht amper gedaan”, zegt ze. „We lagen met onze jas en schoenen aan in bed, zodat we ieder moment konden vertrekken.” Ook het rinkelende glas hield de dames ‘s nachts wakker. „Boomstammen kwamen dwars door de ruiten het hotel binnen.”

Wanneer het weer licht wordt, zien ze van dichtbij de verwoestende kracht van het water. Linthof: „Caravans, koelkasten en olievaten. Alles kwam voorbij.”

Klimmen en klauteren

Doordat de keuken onder water is gelopen, hebben de vijftig gasten donderdag geen eten. Maar een reddingsactie in het dorp is inmiddels in volle gang. „Overal zaten mensen met kleedjes om zich heen op het dak”, vertelt de Dokkumse. „Die spoedgevallen werden als eerste met een helikopter gered.” Maar, vertelt zij: „De brandweer schrok wel, toen we vertelden dat er 50 personen in het hotel zaten.”

Donderdagavond komt het verlossende bericht: evacuatie. „Met zijn twaalven moesten we vanuit het hotel bij de legerhelikopter zien te komen.” Al klimmend en klauterend over boomstammen en onder takken door, bereikt het gezelschap de heli. „Vervolgens zijn we naar een militair vliegveld gebracht. Daarna heeft een busje van het Rode Kruis - na lang rijden - ons bij een hotel gebracht.” Na een overnachting pikt de zoon van Linthof het duo vrijdagochtend op en komt hun hachelijke avontuur ten einde.

Camping

Op de camping in Drenthe kan Linthof de komende week bijkomen van haar avontuur. Maar de beelden spoken wel geregeld door haar hoofd. „De film staat nog op mijn netvlies.”

En hoe zit het met de auto van Boersma, die ‘veilig hogerop’ is geparkeerd? „Ik heb gehoord dat het nog maanden kan duren voordat de auto wordt gevonden”, verzucht Linthof.

Omdat Boersma niet weet of haar auto schade heeft, kan de verzekeringsmaatschappij nog niets voor haar betekenen, vertelt zij. „Voor mij heeft het avontuur dus een hele staart en zal de verwerking van dit drama wel even duren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân
Weer
Instagram