Boete voor dodelijke aanrijding Kollumerzwaag

FOTO DE VRIES MEDIA

De dodelijke aanrijding in Kollumerzwaag, op 21 september 2018 op de Koarteloane, waarbij een 70-jarige fietser om het leven kwam, was volgens de rechtbank het gevolg van „een ernstige verkeersfout”.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

De automobilist die met het slachtoffer in botsing kwam, een 22-jarige inwoner van Kollumerzwaag, heeft te hard gereden. De bestuurder kreeg een boete van 750 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van twee maanden. Er is volgens de rechtbank geen sprake van roekeloos rijgedrag, wat een misdrijf is. De man heeft een verkeersovertreding begaan, door harder te rijden dan ter plaatse is toegestaan.

De bestuurder reed volgens de berekeningen van de politie 56 kilometer per uur toen hij de fietser aanreed, de maximumsnelheid op de Koarteloane is 30 kilometer per uur. Volgens de verdachte week de fietser plotseling uit naar links en dat had hij niet zien aankomen. De bejaarde man had geen aanstalten gemaakt om af te slaan.

Om de fietser te passeren had de man wat gas bij gegeven. Hij had nog wel geremd en hij had naar links gestuurd, maar het mocht niet baten. De politie concludeerde dat het ongeval te vermijden was geweest, als de bestuurder zich aan de maximumsnelheid had gehouden.

Van andere „verwijtbare gedragingen” door de bestuurder is volgens de rechtbank niet gebleken. De rechtbank hield er rekening mee dat de man een blanco strafblad had en dat hij niet is weggelopen voor zijn verantwoordelijkheid. Hij is bij de echtgenote van het slachtoffer geweest en hij is op de condoleance geweest. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Nieuws

menu