Contributiehuisje Kollumerpomp: ‘Uniek huisje op een unieke plek’

Bert Kingma bij het contributiehuisje uit 1828 op de voormalige zeedijk bij Kollumerpomp. Yke Bremer

Menigeen uit Kollumerpomp en omgeving heeft wel eens van het contributiehuisje gehoord of het boven op de oude zeedijk buiten Kollumerpomp zien staan, maar weet vaak niet veel over het unieke gebouw.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Pompster Bert Kingma wil daar verandering in brengen. Op zaterdag 7 augustus kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen bij en in het bijzondere huisje. Kingma vertelt de bezoekers over het contributiehuisje, de voormalige zeedijk en het omliggende gebied.

Via een trap kom je bij het contributiehuisje uit 1828. Het wordt beheerd door de Stichting Erfgoed Kollumerland en in overleg met de eigenaar mag Kingma zaterdag de eerste bezichtigingen geven. “Het is een uniek huisje op een unieke plek”, zo vertelt de Pompster. ,,Het is vooral uniek omdat het boven op de zeedijk is gebouwd, terwijl de meeste huisjes aan de voet van de dijk werden geplaatst. Het is naar mijn weten de enige in Nederland boven op een dijk.” De Lauwerszee liep tot 1969 tot aan de dijk en met een stormachtige noordwesterwind was er geregeld kans op overstromingen. ,,De dijk is bijna eens overspoeld door het water en er waren verschillende momenten dat er een overstroming dreigde”, zo vertelt Kingma verder.

,,De dijkwachter en mensen van het waterschap zaten dan in het huisje en konden vanuit de ramen kijken hoe het water steeg. Vroeger waren er peilstenen op de dijk en daaraan konden ze de waterstijging afmeten. Bij het huisje staat nog één steen met daarop de cijfers 4,3. Dat betekent dat het water ruim vier meter was gestegen. Bovenop het huisje staat een kameleon die de windrichting aangeeft. Bijzonder is dat de windroos aan het plafond in het huis hangt en dat ze dus vanuit het contributiehuisje de windrichting konden aflezen.”

Aan de voet van de dijk staat nog steeds het voormalige dijkwachtershuis. ,,De dijkopzichter moest de dijk in de gaten houden en liep bij storm en ontij over de dijk om te kijken of er ook scheuren of zwakke plekken in zaten. De bewoners achter de dijk betaalden contributie voor deze bescherming tegen het zeewater. Ze kwamen naar het huisje op de dijk om het geld te betalen en vandaar ook de naam contributiehuisje. Na betaling kregen ze altijd even een borrel en sigaar”, aldus Bert.

Jaarlijks

Na de drooglegging van de Lauwerszee verloor het huisje zijn functie. De stichting Erfgoed Kollumerland is eigenaar en beheerder en vergadert nog één keer per jaar in het contributiehuisje rond de langste dag van het jaar. ,,Na de inpoldering van de Lauwerszee ontstond het unieke gebied van het nationaal park Lauwersmeer. Ik kan mij nog uit mijn jeugd herinneren dat we in het slijk van de voormalige Lauwerszee zochten naar schelpen. Het contributiehuisje staat er nog steeds als herinnering aan de tijd dat de Lauwerszee nog tot aan de voet van de dijk liep.”

Aanmelden

,,Ik ben mij meer in de streekhistorie gaan verdiepen na Simmer 2000. Ik loop al een paar jaar rond met het idee het contributiehuisje open te stellen aan het publiek”, legt Kingma. Het contributiehuisje is, na verplichte aanmelding, op zaterdag 7 augustus van 10.00 – 12.00 uur te bezichtigen. Aanmelden kan tot en met 6 augustus via b.kingma@knid.nl of via 06-26793885. Het is de bedoeling dat het contributiehuisje een aantal keer per jaar op deze manier te bezoeken is voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het gebouw en de omgeving.

Nieuws

menu