Een nieuwe loopbrug naar de noordkant van het centrum in Dokkum? De ondernemersvereniging is verdeeld

De Ondernemersvereniging Dokkum is voor een nieuwe loopbrug richting de noordkant van de binnenstad, schreef voorzitter Bert Reinders in juni. ,,Onbegrijpelijk’’, zeggen twintig leden nu.

Brug verdeelt ondernemersvereniging Dokkum

Brug verdeelt ondernemersvereniging Dokkum

De gemeente wil parkeergarage het Panwurk slopen en vervangen door nieuwbouw, mogelijk met een aansluitende loopbrug richting de binnenstad. Dat kan Dokkum ‘nóg aantrekkelijker’ maken schreef Bert Reinders, voorzitter van de Ondernemersvereniging Dokkum (OVD), in juni aan het gemeentebestuur. Reinders voorzag een ‘goed en aantrekkelijk plan zonder al te veel compromissen’, en schreef zijn tijd niet te willen besteden aan ‘eindeloos overleg’.

Dat is een deel van de OVD tegen het zere been. Achttien leden (de OVD heeft er in totaal zo’n 120) schrijven in een eigen brief dat Reinders ‘uitsluitend het standpunt van het bestuur’ vertegenwoordigt. Volgens de briefschrijvers is er ‘geen enkel overleg met de leden geweest over dit heikele onderwerp, waar de meningen van vele leden haaks staan op de visie van het bestuur.’ Over het nut van een eventuele loopbrug naar de binnenstad zijn de achttien briefschrijvers een stuk minder overtuigd, klinkt het uit de brief.

Volgens groenteboer Klaas Kommery, die de brief mede ondertekende, gaat het hem niet eens zozeer om die brug maar vooral om het gebrek aan ruggespraak van het bestuur met de leden. Een ledenraadpleging was noodzakelijk geweest omdat de meningen ‘zwaar verdeeld’ zouden zijn weet Kommery. Ook zou een aantal ondernemers mogelijk nadeel kunnen ondervinden van een brug, omdat een deel van de bezoekers aan de binnenstad dan niet meer langs hun zaak wandelt.

OVD-voorzitter Reinders blijft desgevraagd bij zijn standpunt: een loopbrug van de nieuwe parkeergarage naar de binnenstad is de beste optie om de binnenstad aantrekkelijk te houden. Volgens hem vertegenwoordigen de ‘tegenstanders’ maar een gering deel van de OVD-leden. ,,Ik hoop dat ons standpunt hetzelfde kan blijven.’’ Eind oktober is er een ledenvergadering, waarin het meningsverschil alsnog ter sprake komt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân