Brandstichting in eigen woning Marrum was ‘een wanhoopsdaad’

FOTO DE VRIES MEDIA

De brandstichting in haar eigen woning aan de Kerkstraat in Marrum, op de avond van 24 juni, was volgens advocaat Johan Nijenhuis „een wanhoopsdaad” van zijn 41-jarige cliënte. De vrouw kreeg niet de juiste hulp. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de vrouw verplicht wordt behandeld en eist een jaar cel en tbs met dwangverpleging.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

De vrouw kampt al jaren met psychische problemen, ze wilde uit het leven stappen. Ze had een stapeltje kussens met kleding en kranten gevuld en in brand gestoken. De buren roken een brandlucht en sloegen alarm. Volgens de brandweer wilde de vrouw de woning niet verlaten en werd ze met matras en al naar buiten gesleept. Volgens de vrouw was het niet een kwestie van niet willen: ze kon niet uit bed komen.

Ze is nog steeds niet mobiel, ze lag dinsdag op een brancard tegenover de rechtbankvoorzitter. Omdat er geen geschikte rolstoel voor haar is, verduidelijkte ze. Ze kampt al langere tijd met psychische problemen. Door ingrijpende gebeurtenissen in haar privéleven en omdat ze zich eenzaam voelde en in de steek gelaten door de hulpverlening, wilde ze er een eind aan maken.

Volgens gedragsdeskundigen is er sprake van ernstige psychische stoornissen, de vrouw zou langdurig behandeld moeten worden. Een ambulante behandeling is volgens de deskundigen gedoemd te mislukken. Om het herhalingsgevaar terug te dringen zou een gedwongen behandeling het enige middel zijn. De vrouw wil wel hulp, opperde officier van justitie Roelof de Graaf, maar ze wil niet hetzelfde als de hulpverlening voor ogen heeft.

De vrouw wil zelf het liefst naar Franeker, om daar behandeld te worden op de – gesloten – Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA). Op advies van de deskundigen eiste De Graaf een jaar cel en tbs met dwangverpleging. Tbs met dwangverpleging noemde Nijenhuis „een te forse stap”. De advocaat stelde dat er wel degelijk „een kans van slagen” is als zijn cliënte in Franeker wordt behandeld.

De rechtbank doet op 5 januari uitspraak.

Nieuws

menu