Alle leerlingen De Wegwijzer in Kollumerpomp moeten op zoek naar andere school. Basisschool gaat dicht om lerarentekort

De Wegwijzer in Kollumerpomp. Ouders zijn boos over het besluit te stoppen met de lessen aan groep 7/8. De Onderwijsinspectie stelt een onderzoek in. FOTO MARCHJE ANDRINGA

Basisschool De Wegwijzer in Kollumerpomp houdt in de voorjaarsvakantie op te bestaan. Leerlingen van de groepen 1 tot en met 6 moeten op zoek naar een andere school in de omgeving. Eerder moesten kinderen van de groepen 7 en 8 al worden overgeplaatst.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Dat heeft onderwijsstichting Arlanta maandagavond bekendgemaakt. De stichting is naar eigen zeggen tot de conclusie gekomen dat de school de leerlingen in Kollumerpomp geen goed onderwijs meer kan bieden. Door ziekte en het lerarentekort heeft de school moeite om leerkrachten te vinden.

Eerder stelde de Onderwijsinspectie een onderzoek in naar basisschool De Wegwijzer in Kollumerpomp. Dit naar aanleiding van het plots opheffen van groep 7/8. De inspectie heeft de school onlangs als ‘zeer zwak’ beoordeeld.

De leerkracht van groepen 4, 5 en 6 heeft aangegeven niet meer op de school te willen werken. Ook een onderwijsassistent komt na de kerstvakantie niet terug. ,,Het besluit hebben wij niet over één nacht ijs genomen”, schrijft Heidi Rubingh, voorzitter College van Bestuur in een brief aan de ouders. ,,Wij hebben hierover langdurig en intensief overleg gevoerd met verschillende interne en externe deskundigen. Ook de gemeente hebben wij meegenomen in het besluit.”

Onvermijdelijk

De schoolleiding heeft voor de komende twee weken vervanging geregeld, maar het is onduidelijk voor hoe lang. ,,Wij achten het nu dan ook onvermijdelijk de school in de voorjaarsvakantie 2023 te sluiten en ons te richten op een oplossing die er wel toe zal leiden dat uw zoon of dochter het onderwijs krijgt waar hij of zij recht op heeft”, schrijft Rubingh.

Rubingh heeft er vertrouwen in dat de leerlingen succesvol worden overgeplaatst naar een andere school. De voorzitter is dinsdag bereikbaar voor commentaar.

Nieuws

menu