Aantal coronabesmettingen in Dokkum loopt op naar 45

Het coronavirus. FOTO EPA

Het aantal coronabesmettingen in Dokkum is de afgelopen week flink toegenomen: van 18 een week geleden naar 45 nu.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Dat heeft de Veiligheidsregio Fryslân zaterdag bekendgemaakt. Dinsdag waren er 23 inwoners van Friesland aan het Dokkum-cluster gelieerd die positief getest hadden op het virus. Daarbij kwam nog een klein aantal dat in andere provincies woont. Elke dag komen er 2 tot 6 besmettingen bij, stelt GGD Fryslân.

Dokkum-cluster

Eind juli raakte een persoon in Dokkum besmet op een huisfeestje waar een bescheiden aantal mensen aanwezig was, aldus de Friese gezondheidsdienst. Die persoon heeft volgens de GGD weer een ander besmet en die heeft weer anderen besmet. Dit is volgens de GGD onder meer gebeurd bij bezoek aan terrassen en kroegen en inmiddels ook op andere plekken.

,,Alarmerend’’, noemt Everhard Hofstra, arts infectieziektebestrijding bij GGD Fryslân de cijfers die zaterdag zijn bekendgemaakt. ,,Er komen steeds weer nieuwe mensen in beeld bij het bron- en contactbezoek. Mensen denken dat een barbecue, game-avond of een lunch met een collega veilig is. Omdat het bekenden zijn, houden ze onvoldoende afstand.’’ Blijft het tal besmettingen toenemen dan kan het nodig zijn dat de Veiligheidsregio lokale maatregelen moet treffen, waarschuwt Hofstra.

Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân benadrukte tegenover Omrop Fryslân zaterdag dat met name de groep tussen de 20 en 40 jaar het niet meer zo nauw neemt met de maatregelen. ,,Dêr sjogge we no de gefaarlike gefolgen fan.’’ Hij roept inwoners op elkaar aan te spreken op het naleven van de regels.

Terschelling

Op Terschelling zijn zaterdag opnieuw 150 testen afgenomen, vrijdag waren dat er 300. Uit de uitslagen die daarvan binnen zijn, zijn geen nieuwe coronabesmetting naar voren gekomen.

Lees ook | Aantal besmettingen in Friesland loopt op, ook in Dokkum

Nieuws

menu