20 maanden cel geëist voor leveren fatale vuurwerkbom Morra

FOTO ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdagochtend 20 maanden cel geëist voor de 32-jarige man uit Anjum die de mortierbom heeft geleverd die op 31 december 2018 de 41-jarige Nutte Kuperus uit Morra het leven heeft gekost.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Het slachtoffer kwam om het leven doordat hij nog met zijn hoofd boven de lanceerbuis hing toen de bom ontplofte. Bovenop de onvoorwaardelijke celstraf eiste het OM 10 maanden voorwaardelijk. Het vuurwerk was niet voorzien van een deugdelijke gebruiksaanwijzing en de man heeft de kopers niet uitgelegd hoe het werkte, is het verwijt van het OM. Volgens een vuurwerkspecialist moet zo’n bom – met een zogeheten „snellont” – eigenlijk mechanisch worden afgestoken.

Volgens de verdachte is het niet zeker of de bewuste mortierbom wel door hem is geleverd, er was in die periode meer illegaal vuurwerk in omloop. Hij fungeerde als tussenpersoon voor degene die het vuurwerk leverde, hij zou er niets aan hebben verdiend. De naam van de ‘echte’ leverancier wilde hij niet noemen, behalve dat het „een gewone Friese man” was. „Voor je het weet, staan ze bij je voor de deur”, zei hij.

Hij voelt zich wel medeverantwoordelijk voor het overlijden van Kuperus. „Het valt niet mee om zo verder te leven. Als ik er niet was geweest, was hij er nog wel geweest. Ik ben de man geweest die zei: ik weet wel iets. Dat is het moeilijkste”, zei de man geëmotioneerd. Hem wordt behalve de verkoop van de mortierbom – ook wel „shell” genoemd – ook het bezit van 51 nitraatklappers verweten.

Vader en zoon staan terecht

Vanmiddag staan de vader (42) en zoon terecht die erbij waren toen de bom werd gekocht en aangestoken. De zaak van de zoon wordt achter gesloten deuren behandeld. Hij is nu 17 jaar oud, hij was 15 toen het noodlottige ongeval plaatsvond. Het is nooit echt duidelijk geweest wie de lont heeft aangestoken.

Tegen de 42-jarige man uit Morra, die samen met Kuperus de mortierbom heeft gekocht, is ‘s middags bij de economische politierechter een werkstraf van 60 uur geëist, voor het voorhanden hebben en opslaan van de bom. De bom heeft een paar weken bij de man in de loods in een kast gelegen.

Hij en Kuperus waren bij de Anjumer geweest omdat ze „mooi vuurwerk” wilden hebben. „We zeiden, we willen iets moois, een grote sierbal”, zei de man. De Anjumer zou toen gezegd hebben dat hij wel „een shell” had. De vader was er niet bij toen zijn zoon en Kuperus buiten waren en de bom werd aangestoken.

In alle drie zaken doet de rechter op 17 december uitspraak.

Nieuws

menu