Vervallen huis in Dronryp gaat viral en Johan vindt lichaam broer Alex op dak Bonifatiuskerk Leeuwarden. Dit gebeurde er in september 2022

Dit was het meest gelezen nieuws uit Friesland in september 2022.

Dit was het meest gelezen nieuws uit Friesland in september 2022. Beeld: LC

Vlaggen halfstok in Bantega voor baby Doutsen, Rowan ontroerde jury Holland’s Got Talent met Friese vertaling Billie Eilish en influencers Rachel en Willem van Sas lieten Friesland achter zich. Dat en meer in ons maandoverzicht van het nieuws uit Friesland in september 2022.

2 september: Een poging om tankstation OK De Stadsfenne in Sneek te beroven mislukte. De twee overvallers stuitten namelijk op pompbediende Eppie Otter, die geen krimp gaf. „ Ik sei: ‘Krijst gjin sint fan my. Dan stekst my mar dea.”

3 september: De woonboerderij van jonkheer Tjalling van Eysinga en zijn vrouw aan Huisterheide in Sint Nicolaasga is compleet afgebrand. Omdat de woning in bosgebied lag en water relatief schaars aanwezig was, werd opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. Ook werd uit voorzorg een deel van een camping op het nabij gelegen Landgoed Eysinga State ontruimd.

5 september: Vlaggen hingen halfstok in Bantega en op de Jachtkamp groeide de stapel knuffels en kaarsjes die meelevende mensen daar neerlegden. Het dorp is diepbedroefd na een rampzalig ongeluk, dat het leven kostte van de vier maanden oude baby Doutsen .

7 september: Terschellinger fenomenen Hessel van der Kooij en dochter Tess stopten met optreden . De stress van deze tijd werd hen te veel: „We zijn murw, murw, murw, murw. Dit land zit in een psychose”.

8 september: Een nieuwe transformator met een gewicht van zo’n 250 ton was onderweg naar het hoogspanningsstation in Suwâld, maar kwam nooit aan. De zelfrijdende trailer waarop de transformator werd vervoerd viel om, waarna de transformator in de sloot belandde. Deze video laat zien hoe dat tafereel eruit zag.

11 september: Aan de Willemskade in Leeuwarden raakte een man met een steekwond te water. Omstanders en agenten sprongen het water in om de man boven te houden. Ooggetuigen zagen een slachtoffer vanaf het station richting de Willemskade rennen, op de fiets achtervolgd door een man met - vermoedelijk - een mes .

12 september: Nadat hij zijn broer bij de politie als vermist had opgegeven, maar zich niet serieus genomen voelde, ging Johan zelf op onderzoek uit. Zo vond hij uiteindelijk het lichaam van zijn jongere broer Alex op het dak van de Bonifatiuskerk in Leeuwarden: „De wereld zakte onder mijn voeten vandaan”.

14 september: Ze lieten Friesland achter zich. Influencers Rachel en Willem van Sas en hun compagnon Martijn Manschot, geveld door een burn-out, zetten hun vakantiepark in Twijzelerheide in de etalage. ,,Het is niet te doen.’’

14 september: De kantonrechter oordeelde dat er een hereniging tussen Heero en SC Heerenveen moest komen. Als de club hem niet toeliet op de werkvloer, zou er een dwangsom volgen. De opluchting was groot bij Hendrik ‘Heero’ Pasveer: ,,Yesssss’’, bracht hij uit.

21 september: Een vervallen huis in Dronryp zonder drinkwater, elektriciteit en gas ging viral. Het huis werd 800.000 keer bekeken op Funda en er kwamen maar liefst 83 biedingen binnen. Maar banken stonden niet in de rij voor de financiering: „Er is geen geveltje zonder scheuren”.

23 september: Rowan uit Garyp ontroerde de jury bij Holland’s Got Talent met de Friese vertaling van een lied van Billie Eilish. „Ik wist niet dat Fries zo mooi kon zijn.”